Skip to main content

Δένδιας για ΑΟΖ: Άμεσα στη Βουλή η συμφωνία - Το παρασκήνιο με Πομπέο

«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Στην αποκάλυψη ότι την ώρα της διαπραγμάτευσής του στο Κάιρο -για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με την Αίγυπτο- τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για ενημέρωση, προέβη ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής ο κ. Δένδιας είπε ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που σφραγίστηκε την Πέμπτη, και ανέφερε ως απόδειξη το τηλεφώνημα του Μάικ Πομπέο την ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», είπε αστειευόμενος ο κ. Δένδιας, εξηγώντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Σάμεχ Σούκρι, που ήταν ο οικοδεσπότης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έκρυψε ότι και ο ίδιος εξεπλάγη με την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μαθαίνοντας λίγο πριν αναχωρήσει για το Κάιρο ότι η συμφωνία ήταν ουσιαστικά έτοιμη προς υπογραφή.

Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καθώς όπως δήλωσε στον Σκάι ο κ. Δένδιας είχε μιλήσει με τον κ. Σούκρι τέσσερις φορές την Τετάρτη -η τελευταία λίγο μετά τα μεσάνυχτα- ενώ είχε υπάρξει και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ίδια ημέρα η οποία δεν ανακοινώθηκε.

Σειρά πλέον έχει η επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, με τον κ. Δένδια να έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να φέρει στην Ολομέλεια το θέμα το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Δένδιας είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Μάλιστα αποκάλυψε ότι για τη φύση της διαπραγμάτευσης με την Αίγυπτο είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης μαζί τους πριν από δύο εβδομάδες.

Οπως εξήγησε ο κ. Δένδιας επειδή η Αίγυπτος έχει εκλογές η επικύρωσή της από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο θα καθυστερήσει δύο μήνες ενώ το επόμενο βήμα είναι η αποστολή της συμφωνίας στον ΟΗΕ.

Μάλιστα ο ΥΠΕΞ απηύθυνε έκκληση προς την αντιπολίτευση για υπεύθυνη στάση: «Καταλήξαμε στη συμφωνία χθες μετά από προσπάθειες πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Παρακαλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπεύθυνη στάση. Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη φάση. Να μην παριστάνουν δημοσίως ότι δεν γνωρίζουν πράγματα που τα γνωρίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και μία εβδομάδα και για αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε και δεχόμαστε συμβουλές και υποδείξεις των άλλων κομμάτων.Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό είναι διαχρονικά υποχρέωση κάθε κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά στη σημασία της συμφωνίας αυτής που σύναψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι η «συμφωνία που καταλήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη. Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της διακοπής των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση αλλά εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει θέση η Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα. Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στη διεθνή διαιτησία ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να αντιπαραβάλλεις νόμιμη συμφωνία (σσ Ελλάδας-Αιγύπτου) με ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα (σσ τουρκολιβυκό μνημόνιο), τονίζοντας ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία χώρα που να υποστηρίζει αυτό που λέει η Τουρκία. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα αντιδρούσε έτσι».