Skip to main content

Διαμαρτυρία ΕΣΘ για διακοπή της δωρεάν κάλυψης των POS εν μέσω πανδημίας

Οι τράπεζες ενημερώνουν επιχειρήσεις για διακοπή της δωρεάν κάλυψης του κόστους των τερματικών POS, λόγω της χαμηλής χρήσης τους.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με αφορμή ειδοποιήσεις που έλαβαν πολλές επιχειρήσεις από τραπεζικά ιδρύματα για διακοπή της δωρεάν κάλυψης του κόστους των τερματικών POS, λόγω της χαμηλής χρήσης τους.

Στην επιστολή του αναφέρει πως «στο πλαίσιο της πραγματοποίησης συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω τερματικών POS, τα μέλη μας έλαβαν ειδοποιήσεις από τραπεζικά ιδρύματα για διακοπή της δωρεάν κάλυψης του κόστους των τερματικών αυτών, λόγω της χαμηλής χρήσης τους, με βάση τα στοιχεία του τζίρου των επιχειρήσεων».

Παράλληλα μεταφέρουν την έντονη διαμαρτυρία μελών «για τη, χωρίς καμία λογική, απαίτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογιστεί το οικονομικό κόστος που προήλθε από το πολύμηνο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, με κρατική εντολή, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αδράνεια όλων των δραστηριοτήτων τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω τερματικών POS, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’όψιν σας το σημαντικό θέμα που προκύπτει από τις ειδοποιήσεις που έλαβαν τα μέλη μας από τραπεζικά ιδρύματα για διακοπή της δωρεάν κάλυψης του κόστους των τερματικών αυτών, λόγω της χαμηλής χρήσης τους, με βάση τα στοιχεία του τζίρου των επιχειρήσεων.

Σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μελών μας για την, χωρίς καμία λογική, απαίτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογιστεί το οικονομικό κόστος που προήλθε από το πολύμηνο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, με κρατική εντολή, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αδράνεια όλων των δραστηριοτήτων τους.

Το συνεχόμενο επί μήνες lock down, είχε ως αποτέλεσμα τη μη πραγματοποίηση συναλλαγών, επομένως είναι εύλογο να μην έχουν χρησιμοποιηθεί τα τερματικά POS των τραπεζών, το διάστημα αυτό.

 Θεωρούμε αδιανόητο τη στιγμή που οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν μηδενικούς τζίρους και βρίσκονται στα όρια της επιβίωσή τους, να πρέπει να επιβαρυνθούν με ένα δυσβάστακτο κόστος μίσθωσης τερματικού POS.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας και τη σχετική απόφαση που να αναστέλλει αυτά τα τραπεζικά «τελεσίγραφα», έως ότου ορθοποδήσει η επιχειρηματικότητα και επανέλθει η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς».

Επανέλαβε, επίσης, τη στήριξη από ελληνικής πλευράς του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και των προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ασφάλεια του συνόλου του πληθυσμού της, συμφώνως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα, ως ειλικρινής και ενεργός υποστηρικτής της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει δεσμευτεί πλήρως στις προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση», σημείωσε. «Μιας λύσης που θα διατηρήσει την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», υποστήριξε. Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως και φέτος η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο πλαίσιο της Διάσκεψης ως συμβολική κίνηση αλληλεγγύης.