Skip to main content

Ο Σταϊκούρας στη Θεσσαλονίκη, οι φωνές των εμπόρων και το μάθημα από το... Ασβεστοχώρι

Η επίσκεψη Σταϊκούρα στη Θεσσαλονίκη υπό την πίεση του Ουκρανικού και γιατί τα έχουν οι μικροί του εμπορίου με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Καλημέρα σας!

Η κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κορυφώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο. Όχι μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα να εξελίσσονται αιματηρές συγκρούσεις στην καρδιά της Ευρώπης και τα καραβάνια των προσφύγων να μεγαλώνουν, αλλά και στο οικονομικό, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης και τα αντίποινα της Ρωσίας έχουν μετατρέψει το πεδίο σε… ρινγκ. Ειδικά οι κυρώσεις κατά της Μόσχας διευρύνονται από ώρα σε ώρα, καθώς τον λεγόμενο επίσημο τομέα της οικονομίας, δηλαδή του κρατικούς και διακρατικούς φορείς, ακολουθεί από κοντά ο ιδιωτικός τομέας. Μεγάλες δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Άλλες φεύγουν από ρωσικά πρότζεκτ ακόμη και με ζημίες. Οι Ρώσοι ολιγάρχες βλέπουν τα δισεκατομμύριά τους να χάνονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία να… παγώνουν, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να κρύψουν ακόμη και τις εντυπωσιακού μεγέθους θαλαμηγούς τους. Πιστωτικές κάρτες δεν «δουλεύουν» στη Ρωσία. Μεταφορικές εταιρείες δεν παραδίδουν εντός της ρωσικής επικράτειας όχι μόνο επιστολές και δέματα, αλλά και κοντέινερς. Οι Ρώσοι αθλητές και οι ρωσικές ομάδες αποκλείονται από όλες τις διοργανώσεις, ενώ σπουδαίοι καλλιτέχνες ρωσικής καταγωγής βρίσκονται από τη μία ημέρα στην άλλη στο περιθώριο. Ο κόσμος –ειδικά η Ευρώπη- κινείται σε πραγματικά αχαρτογράφητα νερά και η πορεία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί τραγικά δύσκολη. Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος αλλάζει. Για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια…

Διήμερο Θεσσαλονίκης για Σταϊκούρα

Διήμερο Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος έχει αρκετό καιρό να επισκεφθεί την πόλη, προφανώς λόγω πανδημίας. Σήμερα το βράδυ ο κ. Σταϊκούρας θα μιλήσει σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο «The Met», ενώ αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. θα παρακαθήσει σε πρωινό εργασίας στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, στην περιοχή των παλιών Σφαγείων. Η ιδιαίτερη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε αφενός εξ αιτίας της κρίσης του Ουκρανικού και των εξαιρετικά υψηλών τιμών σε ενέργεια και βασικά τρόφιμα και αφετέρου λόγω των αναπτυξιακών προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας με άξονα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη. Αν μη τι άλλο ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής θα έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί από πρώτο χέρι το πως ακριβώς σκέπτεται και σχεδιάζει να διαχειριστεί αυτά τα σοβαρά θέματα η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα ο ΣΒΕ που «καίγεται» για το ενεργειακό κόστος είναι βέβαιον ότι θα… ζορίσει τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος διακρίνεται για τη σημασία που δίνει στη δημοσιονομική σταθερότητα. Επομένως το… ματς προβλέπεται αμφίρροπο.

Οι μικροί του εμπορίου φωνάζουν

Οι μικροί του εμπορίου φωνάζουν εδώ και χρόνια. Ζητούν την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Οι μεγάλοι του εμπορίου, αλυσίδες και πολυεθνικές, μένουν επί του θέματος σιωπηλοί, αφού γνωρίζουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η φιλελευθεροποίηση του λιανεμπορίου τόσο πιο κερδισμένοι βγαίνουν. Και το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε πως οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα παραμείνουν ως έχουν. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το νομοσχέδιο για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις ντιρεκτίβες της ΕΕ σε θέματα προστασίας των καταναλωτών, που βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαρτίου. Το ζήτημα είναι –όπως θυμάται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου- ότι ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 2019 στον εμπορικό κόσμο της χώρας ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα καταργηθούν. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο εξ Εδέσσης ορμώμενος Γιώργος Καρανίκας, είναι αισιόδοξος ότι στο τελικό κείμενο του νόμου οι αναφορές στον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα έχει εξαφανιστεί. Το μόνο σίγουρο σε αυτή τη φάση είναι ότι η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με το Ουκρανικό -οι πάντες είναι… σφιγμένοι, ακόμη κι όταν βρίσκονται μακριά από το πεδίο των μαχών- έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, που είναι το απόλυτο καύσιμο της αγοράς. Οι άνθρωποι περιορίζονται γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Από το... ξημέρωμα

Από τις 7 το πρωί εθεάθη χθες ο δήμαρχος Καϊτεζίδης να βρίσκεται στο... πεδίο και να συντονίζει τον καθαρισμό δρόμων σε διάφορα σημεία του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Η αλήθεια είναι ότι την Κυριακή ο δήμος αιφνιδιάστηκε όπως προέκυψε από τις καταγγελίες οδηγών στη Voria που έμειναν για περίπου μισή ώρα... φρακαρισμένοι στο Ασβεστοχώρι όταν ακινητοποιήθηκε ένα περιπολικό λόγω του χιονιά, καθώς ο κεντρικός δρόμος δεν είχε καθαριστεί έγκαιρα. Ο δήμαρχος φαίνεται, πάντως, ότι πήρε το μάθημά του και πρωί πρωί βρέθηκε στις επάλξεις. Κάτι είναι κι αυτό...