Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΔΙΟΡΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΛΑΒΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Μέχρι τις 31 Αυγούστου πρέπει να συμπληρώσουν τους φακέλους τους με τα δικαιολογικά που λείπουν, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει περίπου 45.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ...λειψούς φακέλους οι οποίοι έχουν μπροστά στους 20 μέρες για να μην βρεθούν σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Aπό τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ βρέθηκε ότι δεν είχαν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να τα καταθέσουν ως τις 31 Αυγούστου, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας που έλαβαν και μάλιστα με τόκο ο οποίος τρέχει από την ημέρα που πήραν τα χρήματα.

Η πιο συνηθισμένη αστοχία που έδειξαν οι έλεγχοι είναι η υποβολή αλλοιωμένων οικονομικών στοιχείων. Ο ενδιαφερόμενος δηλαδή «πείραζε» το τζίρο του ώστε η πτώση του να φαίνεται μεγαλύτερη ώστε να δικαιούται μεγαλύτερο ποσό.

Πολλοί δικαιούχοι δεν τήρησαν τον όρο για τη διατήρηση της απασχόλησης. Ενώ δηλαδή είχαν αναλάβει τη δέσμευση να μην μειώσουν το προσωπικό τους, η ΕΡΓΑΝΗ τους εμφανίζει να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις. Λιγότεροι ήταν αυτοί που δεν έχουν υποβάλει τα κατά περίπτωση – γιατί οι κύκλοι της επιστρεπτέας είναι 7 – διαφορετικά δικαιολογητικά εντός προθεσμίας.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΙΚ δίνει δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά οι αιτήσεις τους για την χορήγηση επιστρεπτέας απορρίφθηκαν για τον έναν ή τον άλλο λόγο.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών που είναι αρμόδια για την επανεξέταση θα ελέγξει τις αιτήσεις διασταυρώνοντας τα στοιχεία που δήλωσαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες και τα στοιχεία που θα αντλήσει από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα αποφανθεί.

Η διαδικασία επανεξέτασης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Πηγή: skai.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ