Skip to main content

Εννέα μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Τα εξόφθαλμα πολιτικά ζητήματα της ΕΕ

Τα ρωσικά χτυπήματα, οι μάχες που συνεχίζονται και η ειρήνη που φαίνεται πως αργεί. Στη ρημαγμένη Ουκρανία το ταμείο είναι τραγικό

Τα εννιάμηνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα. Το τι έχει γίνει μέχρι τώρα από τα χαράματα της 24ης Φεβρουαρίου, που ο Πούτιν έδωσε το «ντα» για την επίθεση, τo ξέρουμε. Τα χτυπήματα, οι μάχες συνεχίζονται κι η ειρήνη φαίνεται πως αργεί. Στη ρημαγμένη Ουκρανία το «ταμείο» είναι τραγικό: χιλιάδες θύματα, εκατομμύρια πρόσφυγες εντός κι εκτός της επικράτειας, υποδομές κατεστραμμένες.

Την ίδια ώρα, μαζί με τους πυραύλους της Μόσχας που σκορπούν θάνατο και καταστροφή, πέφτουν και δισεκατομμύρια ευρώ/δολάρια βοήθειας από τη Δύση, από ΗΠΑ και ΕΕ, για να απαλύνουν τις πληγές και κατ΄ επέκταση να φρενάρουν τον αναθεωρητισμό του Ρώσου Πρόεδρου.

Το ποιοι είναι οι κερδισμένοι θα μας το πουν οι αναλυτές του μέλλοντος - δεν ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν πως όλοι χάνουν από έναν πόλεμο. Το εννιάμηνο μνημόσυνο του Ουκρανικού όμως μας δίνει τη δυνατότητα να… ανάψουμε κι ένα κερί στην πέραν πάσης αμφιβολίας μεγάλη χαμένη που είναι η ΕΕ. Οι 270 ημέρες που διανύσαμε ήδη μας δείχνουν πολύ καθαρά πως η ΕΕ έχει τρία βασικά εξόφθαλμα πολιτικά ζητήματα:

1. υποφέρει από πολιτικό… αστιγματισμό, δεν διακρίνει το στίγμα μιας ξεκάθαρης στόχευσης

2. μετά βίας ξεχωρίζει τα αντικείμενα μπροστά της από πολιτική πρεσβυωπία και

3. εμφανίζει συμπτώματα πολιτικής μυωπίας, δεν βλέπει καθαρά μακριά.

Η γνωμάτευση προκύπτει από απλές παρατηρήσεις στο πολιτικό δελτίο της ΕΕ και της Κομισιόν: α) δεν ξεχώριζε τόσα χρόνια τα… στίγματα που διαμήνυαν πως το δέσιμό της -μέσω της βερολινέζικης μηχανής- στη μονοδιάστατη επιλογή του φυσικού αερίου «από τη Ρωσία με αγάπη» θα έφερνε δεινά στο μέλλον, β) δεν είδε καθαρά πως οι αστραπιαίες, άμεσες αποφάσεις κυρώσεων κατά μιας λίστας Ρώσων ανεπάγγελτων κατσαπλιάδων δεν θα κατάφερναν να μπλοκάρουν τα αίσχη του Πούτιν, και γ) δεν έβλεπε πως το ενεργειακό θα γονάτιζε μακροπρόθεσμα εκατομμύρια Ευρωπαίων, νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, και μάλιστα με τρόπο σχεδόν ανεπανόρθωτο σε πολλές περιπτώσεις.

Σήμερα, στα εννιάμηνα, συνεδριάζει ξανά το συμβούλιο των 27 υπουργών Ενέργειας, για να εξετάσει την απίστευτη πρόταση της Επιτροπής για το πλαφόν στην προμήθεια φυσικού αερίου tft, με το πλαφόν στα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλ. 2,5 φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. Λες και αντιστοίχισαν τα ευρώ με τις 270 ημέρες του πολέμου! Επί μήνες όμως σέρνονται στα άτυπα συμβούλια, στις συνόδους κορυφής, τακτικές και έκτακτες, οι προτάσεις των 15 χωρών (ανάμεσά τους κι η χώρα μας και μάλιστα μπροστάρισσα), που στο κάτω κάτω είναι και περισσότερες από τις μισές των 27, για πλαφόν στο ενεργειακό. Όμως η κ. Φον Ντερ Λάιεν μιλά πολύ καλά γερμανικά και το πολιτικό της translator φαίνεται να ρεπάρει...

Οι μικρόφθαλμες πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ είναι γνωστές σε όλους όσοι χρόνια τώρα παρακολουθούμε τα ευρωπαϊκά πράγματα. Τα αντανακλαστικά της φάνηκαν, ας πούμε, κι από τον χρόνο που χρειάστηκε για να αποφασίσει εάν τα ελαστικά σε ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να έχουν αέρα 32 ατμόσφαιρες κι όχι… 48! Τι να περιμένει κανείς στα «βαριά» θέματα, αυτά όμως που θα έδιναν και το στίγμα της στην παγκόσμια ιστορία. Μια τέτοια όμως Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε, που μας βλέπει, μας ακούει, χαράσσει πορεία στο μέλλον.

Ζητείται γιατρός και θεραπεία λοιπόν.