Skip to main content

Έπιπλα από το Άδενδρο Θεσσαλονίκης στην καρδιά Λονδίνου και Παρισιού

Η Woodtech Gioulafis συμμετέχει σε πρότζεκτ ανά την Ελλάδα, οικιστικά και ξενοδοχειακά, αλλά και σε ανακαινίσεις κατοικιών στο εξωτερικό.

Επιπλώνει πολυτελείς κατοικίες σε Λονδίνο και Παρίσι, βάζοντας στις χειροποίητες δημιουργίες της την πολυετή γνώση, αλλά και τη διαχρονική της αγάπη για το ξύλο.

Από το Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου μετρά πλέον 45 χρόνια ιστορίας, η Woodtech Gioulafis, βιοτεχνία επίπλου του Γιάννη Γιουλάφη, συμμετέχει σε πρότζεκτ ανά την Ελλάδα, οικιστικά και ξενοδοχειακά, αλλά και σε ανακαινίσεις κατοικιών σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Τελευταία μάλιστα πήρε μέρος σε ένα σημαντικό έργο ανακαίνισης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου έβαλε την… ξύλινη πινελιά της στην υποδοχή.

Γιάννης Γιουλάφης

Από έπιπλα και επενδύσεις τοίχου μέχρι σκάλες, προθήκες καταστημάτων, χώρους σε εμπορικά κέντρα και εκθεσιακές κατασκευές η Woodtech Gioulafis είναι ειδική σε ό,τι έχει να κάνει με το ξύλο. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στο κομμάτι των ανακαινίσεων κατοικιών, ενώ μέσα από συνεργασία με αρχιτέκτονες έχει αυξανόμενη παρουσία και στο εξωτερικό, που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα για το επόμενο διάστημα.  

Τα χρόνια της κρίσης, όπως λέει στη Voria.gr ο Γιάννης Γιουλάφης, η εταιρεία έδωσε μεγάλο αγώνα και κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να διευρύνει το αντικείμενό της, προσθέτοντας νέα πρότζεκτ. Άλλωστε, ο 40χρονος Γιάννης Γιουλάφης, δεύτερη γενιά της επιχείρησης, που μετρά πάνω από 20 χρόνια ενασχόλησης με το ξύλο, είναι σε θέση να αναλάβει οποιαδήποτε ειδική ξύλινη κατασκευή.  

45 χρόνια στην επιπλοποιία

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε από τον Ανδρέα Γιουλάφη, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη. Παραδοσιακός επιπλοποιός, έμαθε την τέχνη του επίπλου από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε ένα μικρό εργαστήρι 70 τ.μ. στο Άδενδρο και άρχισε να ασχολείται κυρίως με ξύλινα κουφώματα και κουζίνες, για να στραφεί στη συνέχεια στην επιπλοποιία. Κοντά του ο γιος του, Γιάννης, παρατηρούσε διαρκώς, αφού παιδί ακόμα τριγυρνούσε στη βιοτεχνία, μαθαίνοντας τα μυστικά του ξύλου. Οι μυρωδιές από το πριονίδι πρωταγωνιστούσαν στην παιδική του ηλικία και έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του. Άλλωστε, γιορτές και καλοκαίρια τα περνούσε εκεί, εντυπώνοντας τις τεχνικές, που αργότερα θα τις εμπλούτιζε και θα τις πήγαινε ένα βήμα πιο πέρα. Τελειώνοντας το σχολείο ο Γιάννης Γιουλάφης σπούδασε επιπλοποιία και ανασκουμπώθηκε για να αναλάβει τη δουλειά του πατέρα του, όπου έφερε νέο αέρα, αναβαθμίζοντας τον μηχανολογικό εξοπλισμό και ασχολούμενος από τον σχεδιασμό των επίπλων μέχρι την κατασκευή τους. Μάλιστα, ταξίδεψε στο εξωτερικό για να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις γύρω από το ξύλο, τα βερνίκια και τις πατίνες, για τα οποία σήμερα υπερηφανεύεται.

Λεπτομέρειες από την κατασκευή

Ο Γιάννης Γιουλάφης ακόμα θυμάται την πρώτη του δουλειά, που ήταν μια σειρά από ιδιαίτερες πύλες και σταντ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε ηλικία μόλις 19 χρονών.

Το 2005 η επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε σε νέο, μεγαλύτερο χώρο, και πάλι στο Άδενδρο, γεγονός που της έδωσε άλλη δυναμική.

Έπιπλα WoodTech



«Προσωπικά μού αρέσει η κλασική τεχνοτροπία. Τα σκαλίσματα και ό,τι αποτελεί πρόκληση για να κάνω τη δουλειά μου καλύτερη. Γνωρίζω βέβαια και το μοντέρνο στυλ και συνεχίζω να μαθαίνω ό,τι έχει να κάνει με το ξύλο» λέει στη Voria.gr ο 40χρονος, που δεν έχει ξεχάσει τίποτα από όσα του δίδαξε ο πατέρας του μεγαλώνοντας. Προσπαθεί μάλιστα από την πλευρά του να μεταλαμπαδεύσει την τέχνη του και σε νεότερα παιδιά, όμως, όπως σημειώνει, ενώ αναζητά, δεν βρίσκει άτομα που να έχουν πάθος για τη δουλειά αυτή και να θέλουν να ασχοληθούν με την επιπλοποιία.