Skip to main content

Έπιπλα με ιστορία 82 ετών από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές

Η Electra Equipment βρίσκεται με τα έπιπλα της σε ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια από τη Γερμανία και την Αγγλία μέχρι τη Σουηδία και την Ισπανία

Η βρετανική θεατρική παραγωγή του Mamma Mia έχει προμηθευτεί 500 καρέκλες της, για να αποτυπώσει το κλίμα του ελληνικού καφενείου, ενώ έπιπλά της φιγουράρουν στα καταστήματα της γνωστής γερμανικής αλυσίδας εστιατορίων Dean & David. Ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια σε Ισπανία, Σουηδία, Αγγλία, ΗΠΑ και Γερμανία εμπιστεύονται τον επαγγελματικό της εξοπλισμό, που έχει πίσω του μια ιστορία 82 ετών.

 

Καρέκλες ELECTRA EQUIPMENT στο σκηνικό του ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ

Η Electra Equipment, εταιρεία επίπλων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου από τη Θεσσαλονίκη, πιστή στην παράδοση που ξεκίνησε τέσσερις γενιές πριν από την οικογένεια Γεωργιάδη, έχει σήμερα ως «οδηγό» τον συνδυασμό σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων παραγωγής. Συστήματα ψηφιακής καθοδήγησης τεχνολογίας CNC, σύγχρονα συστήματα βαφής και ρομποτικά κοπής υφασμάτων τής δίνουν τη δυνατότητα να εκτελεί και τις πιο απαιτητικές εργασίες. Ξύλο, μέταλλο, αλουμίνιο είναι τα βασικά της υλικά, ενώ πειραματίζεται συνεχώς με πολλές, διαφορετικές τεχνικές. Όσο όμως και να εξελίσσεται, ένα κομμάτι της παραμένει επί οκτώ δεκαετίες best seller, η καρέκλα σκηνοθέτη, «παιδί» του προπάππου της οικογένειας, που δημιούργησε την εταιρεία το 1938.

 Ο εκθετήριος χώρος

Μάλιστα, σήμερα ο ρυθμός παραγωγής στη συγκεκριμένη καρέκλα είναι κατά μέσο όρο 2.000 τεμάχια ημερησίως. Η Electra Equipment, που απασχολεί 50 εργαζομένους, έχει στη γκάμα της περισσότερους από 5.000 κωδικούς, ενώ νέες ιδέες έρχονται συνεχώς να εμπλουτίσουν τα είδη της.

Η εταιρεία, που είναι σε ποσοστό 80% εξαγωγική, θέλει να διευρύνει περισσότερο τις εξαγωγές της στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ σχεδιάζει να αποκτήσει, πέραν των καταστημάτων χονδρικής-λιανικής που διαθέτει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, φυσική παρουσία και στη Γερμανία, που αποτελεί και τη μεγαλύτερή της αγορά.

82 χρόνια ιστορίας

 Ο προπάππους και ο παππούς της οικογένειας Γεωργιάδη

 

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1938 σε μια περιοχή της Τούμπας. Ο Αναστάσιος Γεωργιάδης, παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη Τάσου Γεωργιάδη, έδωσε το όνομα της γυναίκας του Ηλέκτρας στην επιχείρησή του και άρχισε να κατασκευάζει κυρίως ξύλινα μικροέπιπλα. Σύντομα το σήμα κατατεθέν του έγινε η καρέκλα του σκηνοθέτη, ένα κομμάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Από παιδί μπήκε στην κατασκευή επίπλων και ο γιος του Χρήστος –πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη- ο οποίος και πήγε την επιχείρηση στο επόμενο στάδιο. Μάλιστα, με τις παραγωγικές ανάγκες να μεγαλώνουν όσο περνούσαν τα χρόνια, αποφάσισε το 1996 να μεταφέρει την εταιρεία στο Ωραιόκαστρο, σε μια μονάδα 2.000 τ.μ.

Ο Χρήστος Γεωργιάδης διεύρυνε την γκάμα των προϊόντων και με είδη εξοχής και παράλληλα εκπαίδευε τον γιο του Τάσο στην επιπλοποιία, μαθαίνοντάς του την τέχνη που είχε κληρονομήσει από τον δικό του πατέρα. Έτσι, σύντομα ήρθε η σειρά και της τρίτης γενιάς να πάρει τα ηνία και να ανοίξει νέα κεφάλαια στην ιστορία της επιχείρησης, όπως αυτό του επαγγελματικού επίπλου για ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια, αλλά και αυτό των εξαγωγών. Το 2000, με πρωτοβουλία του Τάσου Γεωργιάδη, έγιναν τα πρώτα βήματα στο εξωτερικό, που σύντομα εξελίχθηκε και στο σημαντικότερο πεδίο δράσης της εταιρείας. Μέσω της συμμετοχής σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις ο Τάσος Γεωργιάδης άρχισε να κάνει γνωστή την Electra Equipment στο εξωτερικό, που έφτασε να πραγματοποιεί το 80% του τζίρου της εκτός συνόρων.

Ετοιμάζεται και η 4η γενιά

 

Ο σημερινός ιδιοκτήτης Τάσος Γεωργιάδης

Πλέον ο Τάσος Γεωργιάδης εκπαιδεύει στην τέχνη του επίπλου τον 20χρονο γιο του Χρήστο, ο οποίος σπουδάζει μηχανολόγος μηχανικός, ενώ η 25χρονη κόρη του Βασιλεία, που έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, έχει μπει ήδη από το 2014 στην εταιρεία και ασχολείται με το κομμάτι του μάρκετινγκ της επιχείρησης. Οι μυρωδιές του ξύλου και της βαφής, αλλά και οι εικόνες μέσα από την παραγωγή με τις πρώτες ύλες να κόβονται και να λειαίνονται περνούν από γενιά σε γενιά. Όπως ο Τάσος Γεωργιάδης έβλεπε τον πατέρα του συνεχώς μέσα στο εργοστάσιο να πασχίζει πάνω από το ξύλο και να υλοποιεί τις ιδέες του, έτσι και τα δικά του παιδιά μεγάλωσαν βλέποντας τον ίδιο να κατασκευάζει όλο και κάτι καινούριο, να δημιουργεί νέους κωδικούς και να περνά ώρες στην παραγωγή μέχρι τα έπιπλα να τελειοποιηθούν. Όλες οι γενιές πάντως περνούν το ίδιο τεστ για να πάνε παρακάτω, που δεν είναι άλλο από αυτό της κατασκευής της καρέκλας σκηνοθέτη, την οποία ξεκίνησε ο προπάππους.

Η μονάδα

 

«Κάθε γενιά άφηνε χώρο στην επόμενη για να δημιουργήσει. Όπως ο παππούς μου έδωσε πεδίο στον πατέρα μου για να φέρει τις δικές του ιδέες στην επιχείρηση, έτσι και ο πατέρας μου δίνει σε μας τη δυνατότητα να μάθουμε νέα πράγματα και να έχουμε άποψη για την εταιρεία» λέει η Βασιλεία Γεωργιάδου στη Voria.gr, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο «μάθημα» που έχουν πάρει με τον αδερφό της από τον πατέρα τους είναι η συνέπεια και το να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.

 Κατασκευή καρέκλας

 

 

Το best seller της εταιρείας, η καρέκλα σκηνοθέτη