Skip to main content

Καμένα Βούρλα: Ένταση για τη μεταφορά προσφυγόπουλων-Καταδικάζει ο Μηταράκης

Τα 39 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν με δύο πούλμαν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα που μισθώνει ο ΔΟΜ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων μετά την μεταφορά σε ξενοδοχείο της περιοχής 39 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τοπική κοινότητα, δείχνοντας το πιο σκληρό της πρόσωπο, από την πρώτη ημέρα που έφτασαν στη περιοχή οι ανήλικοι, αντέδρασε με κινητοποιήσεις όπως το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας, ενώ έχει αποκλείσει και το δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι ανήλικοι.

Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται ακόμη και η μεταφορά του φαγητού προς τους ανήλικους η οποία, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές στο CNN Greece, έγινε χθες με τρεις ώρες καθυστέρηση.

Μάλιστα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκλεισαν τα σχολεία. Όπως τόνισε η Δημοτική Αρχή και οι φορείς θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η ένταση από τη μεριά των κατοίκων προκάλεσε την αντίδραση των ανηλίκων, κάποιοι εξ αυτών το βράδυ της Πέμπτης βγήκαν από το ξενοδοχείο πετώντας αντικείμενα και προκαλώντας φασαρία, όπως αναφέρει το lamiareport.

«Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να φύγουν», δήλωσε ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα δεν κάνει ούτε για ποντίκια και κατσαρίδες, και ότι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες όταν το είδαν ζήτησαν να φύγουν, ενώ οι κάτοικοι απειλούσαν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, που μισθώθηκε από την ΜΚΟ για τους ανήλικους μετανάστες.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Μετάδραση που έχει αναλάβει την φροντίδα τους η διαμονή τους στο ξενοδοχείο είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Μάλιστα όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους όλα τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά.

Τη «βαθύτατη λύπη» του για τα «ακραία φαινόμενα που βλέπουμε μόνο στα Καμένα Βούρλα» εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open.

Απαντώντας στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για 39 παιδιά που θα μείνουν «λίγες εβδομάδες, γιατί χάρη στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση, θα πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ».

«Ζητάμε από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και δεν μπορούμε στα Καμένα Βούρλα για 39 παιδιά να δείξουμε αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε δε ότι οι κάτοικοι «εμπόδισαν το φορτηγό με το φαγητό να πλησιάσει και να ταΐσει τα παιδιά, εμπόδισαν το φορτηγό που μετέφερε κουβέρτες. Έκλεισαν την εθνική οδό για 39 παιδιά που θα μείνουν λίγες εβδομάδες».

Ο υπουργός πάντως αναγνώρισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ενημερωθεί για τη μεταφορά των παιδιών στην περιοχή. «Αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ γι' αυτό. Όταν γίνεται μια μετακίνηση σε όλη τη χώρα πολύ μικρών ομάδων και για λίγες ημέρες δεν φτάνει σε επίπεδο υπουργών», εξήγησε.

Πηγές: lamireport, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ