Skip to main content

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Ρωσία πίσω από τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο πρώην αξιωματικός της KGB πέθανε το 2006 στο Λονδίνο έχοντας καταναλώσει πράσινο τσάι με πολονιο σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία του πρώην αξιωματικού της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε ύστερα από δηλητηρίαση με σπάνια ραδιενεργή ουσία, το 2006.

Ο Λιτβινένκο, ένας αποστάτης που είχε γίνει γνωστός για την κριτική που είχε ασκήσει στο Κρεμλίνο πέθανε τρεις εβδομάδες μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με πολόνιο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου.Η Βρετανία κατηγορεί εδώ και αρκετά χρόνια για τη συγκεκριμένη επίθεση τη Μόσχα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο της Γαλλίας συμφώνησε την Τρίτη, λέγοντας ότι «η δολοφονία του κ. Λιτβινένκο καταλογίστηκε στη Ρωσία», προκαλώντας μια γρήγορη επίπληξη από το Κρεμλίνο.

Εκείνο το διάστημα πολλές βρετανικές και παγκόσμιες εφημερίδες είχαν αποτυπώσει την εικόνα του 43χρονου Λιτβινένκο, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι με κίτρινα μαλλιά. Από το κρεβάτι του «θανάτου» εκείνο το διάστημα ο πρώην κατάσκοπος της KGB, είχε πει στους αστυνομικούς που ερευνούσαν τη δηλητηρίασή του πως πίστευε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε διατάξει τη δολοφονία του, κάτι το οποίο τότε είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το Κρεμλίνο.

Το 2016 μία βρετανική έρευνα κατέληξε το συμπέρασμα πως ο πρώην πράκτορας της KGB, Αντρέι Λουγκόβοι και ακόμη ένας Ρώσος, ο Ντιμίτρι Κοβτούν, σχεδίασαν και προχώρησαν στη δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο πλαίσιο μίας επιχείρησης που – πιθανότατα- οργανώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Μόσχας.

«Η προγραμματισμένη και σύνθετη επιχείρηση που περιλάμβανε την προμήθεια ενός σπάνιου θανατηφόρου δηλητηρίου, τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για το ζευγάρι και τις επανειλημμένες και συνεχείς προσπάθειες για τη χορήγηση του δηλητηρίου έδειξαν ότι ο Λιτβινένκο ήταν ο στόχος της επίθεσης», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Λουγκοβόι και ο Κοβτον πάντως είχαν αρνηθεί την συμμετοχή τους στη δηλητηρίαση του Λιτβινένκο, με τον πρώτο να αναφέρει πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν «πολιτικά υποκινούμενη».