Skip to main content

Fake news ο Ισπανός γιατρός που είπε ότι ναρκώνουν 65χρονους

Αποδείχτηκε ότι Ισπανός που μιλάει στο βίντεο δεν είναι γιατρός και οι ισχυρισμοί του έχουν διαψευστεί από ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων.

Ψευδές αποδείχθηκε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και απεικονίζει έναν άνδρα που ισχυριζόμενος πως είναι γιατρός, υποστηρίζει ότι στην Ισπανία, ναρκώνουν τους 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για όλους

Συμφωνα με το ellinahoaxes.gr, που εντοπίζει fake news στο διαδίκτυο ο Ισπανός που μιλάει στο βίντεο δεν είναι γιατρός και οι ισχυρισμοί του έχουν διαψευστεί από τον ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων.

Δεδομένου του όγκου των πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο όσον αφορά τον covid-19 και της ασάφειας που πολλές φορές δημιουργείται σχετικά με το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενημερωτικά ΜΜΕ της χώρας δημοσίευσαν το βίντεο του «Ισπανού γιατρού» που υποστηρίζει πως «ναρκώνουμε 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι», επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για όλους και δίνεται προτεραιότητα στους νέους ασθενείς.

Το βίντεο των δημοσιευμάτων προέρχεται απο το Twitter, στο οποίο βλέπουμε έναν “Ισπανό γιατρό”, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μαδρίτη, ενώ παραθέτει ένα ηχητικό, στο οποίο ακούγεται μια νοσοκόμα να λέει πως η μη επάρκεια αναπνευστήρων, αναγκάζει το υγειονομικό προσωπικό να αφαιρούν τους αναπνευστήρες από ηλικιωμένους και να τους χορηγούν σε νεότερους ασθενείς.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρας Μακρή, ο άνδρας στο βίντεο δεν είναι γιατρός, ενώ σύμβουλος Υγείας της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης, διαψεύδει τα λεγόμενά του, και υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων στην περιοχή ευθύνης του.

Στην Ισπανία, όπως τονίζει το δημοσίευμα του ellinikahoaxes.gr, ο ισχυρισμός έγινε viral μέσω ηχητικού μηνύματος που διαμοιράστηκε μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου ακούγεται μια νοσοκόμα να ισχυρίζεται πως οι αναπνευστήρες δίνονται μόνο σε ασθενείς κάτω των 65 ετών. Σύμφωνα με τον ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων matilda.es, κατόπιν επικοινωνίας τους με το Υπουργείο Υγείας (στις 20 Μαρτίου) έλαβαν τη διαβεβαίωση πως δεν θα σταματήσει η παροχή αναπνευστήρων σε ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών. Επιπλέον, δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής, το La Paz και το Jiménez Díaz Foundation, διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί διαλογής ασθενών, ενώ πρόσθεσαν ότι υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων.

To matilda.es επανήλθε με νεότερο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο, αφού εξακρίβωσαν την ταυτότητα του άνδρα στο βίντεο, διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για γιατρό.