Skip to main content

Γαλλία: Ζητούμενο η κάθαρση στην Καθολική Εκκλησία

Η περίπτωση του Ζαν Φρανσουά Μπερνάρ είναι ενδεικτική της σήψης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας

Η υπόθεση Μπερνάρ Πρεϊνά, του ηλικίας σήμερα 76 χρονών Γάλλου ιερέα που καταδικάστηκε πέρυσι σε φυλάκιση 5 χρόνων χωρίς αναστολή για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ανήλικων αγοριών, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Για λόγους υγείας δεν εξέτισε την ποινή του. Τώρα όμως σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix θα πρέπει να την εκτίσει αναγκαστικά έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Λυών. Η περίπτωση του Πρεϊνά, που αποπέμφθηκε το 2019 από τον κλήρο, δεν είναι παρά μία ψηφίδα, του τι συμβαίνει στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας.

«Κάθε βράδυ, εκτός από το τελευταίο»

Σύμφωνα με πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής τα τελευταία 70 χρόνια κακοποιήθηκαν σεξουαλικά 300.000 παιδιά σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και οργανισμούς. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο Ζαν Φρανσουά Μπερνάρ. Πριν συμβούν όλα, όπως ο ίδιος εξιστορεί, ήταν ένα 11χρονο ανέμελο και ευτυχισμένο αγόρι, είχε καλούς βαθμούς και ζούσε στην ηλικία του. Μέχρις ότου οι γονείς του τον έστειλαν σε μια κατασκήνωση της Καθολικής Εκκλησίας.

«Όλα ξεκίνησαν το δεύτερο βράδυ» λέει. «Υπήρχε ένας ιερέας που με έβαλε να κοιμάμαι πίσω, στην άλλη άκρη του θαλάμου. Με είχε παρατηρήσει ήδη νωρίτερα. Έφερε την καρέκλα του στη δεξιά πλευρά του κρεβατιού, έπιασε το γεννητικό μου όργανο, και με πίεσε να πιάσω το δικό του. Έπιανα τις τρίχες του, δεν ήξερα τι ήταν. Δεν είχα μπει στην εφηβεία, δεν ήξερα, με παραξένεψε». Το επόμενο βράδυ και όλα τα επόμενα ο ιερέας πήγαινε σε εκείνον. Κάθε βράδυ βίαζε τον Ζαν Φρανσουά, κάθε βράδυ εκτός από το τελευταίο. Στον πατέρα του δεν είπε τίποτα γιατί δεν θα τον πίστευε, ούτε τώρα τον πιστεύει.

Μισές παραδοχές από την Εκκλησία

Η Καρόλ Νταμιανί είναι ψυχολόγος. Ανήκει στην οργάνωση βοήθειας των θυμάτων και ανήκει στην ομάδα που επεξεργάστηκαν το πόρισμα. «Συναντήσαμε πολλούς, ηλικίας 60,70 ή 80 χρονών, που μίλησαν για πρώτη φορά για τα εγκλήματα αυτά. Ήταν απίστευτο. Κανείς δεν τα αντιλήφθηκε, κανείς δεν βοήθησε τα παιδιά. Κυριαρχούσε ένα σύστημα προστασίας των θυτών. Γι αυτό και δεν τιμωρήθηκαν στην ουσία. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε άλλη ενορία και συνέχιζαν». Το ίδιο συνέβη και με τον ιερέα που βίαζε τον νεαρό Ζαν Φρανσουά. Πέρασαν απαρατήρητα όσα έκανε. Μόλις πριν 3 χρόνια κατάφερε να υποβάλλει μήνυση σε βάρος του.

Είναι περίεργο, αλλά παρά τα τόσα περιστατικά αναφέρονται στο πόρισμα η γαλλική Σύνοδος Επισκόπων θεωρεί ότι την ευθύνη δεν φέρει μόνο η Εκκλησία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο εκπρόσωπός της Υγκ ντε Βουαλεμόν. «Την ευθύνη φέρουν οι επίσκοποι, αλλά κι άλλα άτομα, όπως οι οικογένειες ή άτομα υπεύθυνα για την ανατροφή. Θα πρέπει να αλλάξουμε γενικά την κοινωνία, για να υπάρχει αλληλοσεβασμός και εγρήγορση». Οι Γάλλοι πιστοί έχουν άλλη άποψη. Πιστεύουν ότι Εκκλησία δεν κάνει όσα θα έπρεπε για τα θύματα και δεν βγάζει τα σωστά συμπεράσματα από το σκάνδαλο. Ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα πέσει άπλετο φως. Όχι όμως και ο Ζαν Φρανσουά Μπερνάρ. Έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ότι θα επέλθει κάθαρση στην γαλλική Καθολική Εκκλησία.

Σουζάνα Ντερχάγκε

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle