Skip to main content

Η Αλεξανδρούπολη πιο έξυπνη πόλη στην Ελλάδα το 2020 - Το κλειδί της επιτυχίας

Οι καινοτόμες δράσεις βιώσιμης κινητικότητας και αειφόρου ανάπτυξης χάρισαν στον δήμο συνολικά πέντε βραβεία στον διαγωνισμό Best City Awards

Τον τίτλο της πιο έξυπνης πόλης στην Ελλάδας για τη χρονιά που πέρασε κατέκτησε η Αλεξανδρούπολη στον διαγωνισμό Best City Awards 2020.

Στον διαγωνισμό, ο οποίος επιβραβεύει δήμους, φορείς και επιχειρήσεις για τις καινοτόμες δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις και διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφέρειας Αττικής, ο δήμος Αλεξανδρούπολης κέρδισε συνολικά πέντε βραβεία, μεταξύ των οποίων τον κορυφαίο τίτλο Smart City of the Year.

Συγκεκριμένα, ο δήμος έλαβε δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα αργυρό βραβείο για τις καινοτόμες δράσεις που υλοποίησε σχετικά με την προσβασιμότητα, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη βιώσιμη αστική επιχειρηματικότητα και την προστασία των δημοτών από έκτακτες ανάγκες.

Πλέγμα δράσεων για την προσβασιμότητα

Χρυσό βραβείο κέρδισε ο δήμος για το πλέγμα δράσεων που ανέπτυξε με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους για άτομα με αναπηρία ή προβλήματα μετακίνησης.
Μερικές από τις παρεμβάσεις που υλοποίησε ο δήμος είναι η λειτουργία κατασκηνώσεων για ανάπηρους, η τοποθέτηση 120 καθισμάτων ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να παρακολουθούν τις παρελάσεις, η απομάκρυνση αντικειμένων και αυθαίρετων κατασκευών από κοινόχρηστους χώρους και ο επαναπροσδιορισμός του χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση και πρόσβαση των πολιτών.

Αξιοσημείωτες, εξάλλου, ήταν οι παρεμβάσεις που υλοποίησε ο δήμος, προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι τις παραλίες της περιοχής. «Τοποθετήσαμε τέσσερα συστήματα seatrac, τα οποία διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία ή με περιορισμένη κινητικότητα στη θάλασσα και ένα ειδικό ηχητικό σύστημα που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Έρχεται κόσμος από τη Ροδόπη και από τον Έβρο μόνο και μόνο επειδή έχουμε αυτά τα μηχανήματα. Επιπλέον, βάλαμε για πρώτη φορά τουαλέτες για άτομα με αναπηρία, αλλά και ξεχωριστούς κάδους απορριμμάτων στο ύψος του αμαξιδίου», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Θέσεις στάθμευσης για εγκύους

Η δράση, πάντως, που σύμφωνα με τον δήμαρχο ήταν καθοριστική για τη βράβευση του δήμου ήταν η δημιουργία θέσεων στάθμευσης για εγκύους. «Κάτι για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι είναι ότι έχουμε διαμορφώσει ειδικές θέσεις στάθμευσης για εγκύους με ειδική σήμανση. Οι ενδιαφερόμενες παίρνοντας μία βεβαίωση από τον δήμο μπορούν να παρκάρουν δωρεάν για τέσσερις μήνες πριν και δύο μετά τον τοκετό, σε θέσεις που έχουν γίνει έξω από δημόσια κτήρια και γυναικολογικά ιατρεία. Αυτή η παρέμβαση αρχικά μας δημιούργησε πρόβλημα, γιατί δεν προβλέπεται στον ΚΟΚ. Είδαμε και πάθαμε για να μην γράφει κλήσεις η Τροχαία, όμως το πέτυχαμε και σύντομα πιστεύω ότι θα γίνει σχετική τροποποίηση στον ΚΟΚ», ανέφερε ο δήμαρχος.

Για μητέρες, εξάλλου, ο δήμος δημιούργησε στην είσοδο του δημαρχείου το λεγόμενο «δωμάτιο στοργής», όπου μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας το επιθυμούν.
«Οι παρεμβάσεις αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπογράψαμε Είναι στο πλαίσιο μίας γενικότερης συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, γιατί θέλαμε κάποιον να μας πει αν τα κάνουμε τα πράγματα σωστά. Το ζήτημα της προσβασιμότητας ήταν και το πιο οικονομικό. Είναι πολλά μικρά πράγματα που στο σύνολό τους δείχνουν και μία κοινωνική ωριμότητα τόσο από πλευράς διοίκησης που προσπαθεί να δώσει ό,τι μπορεί, όσο από πλευράς των πολιτών που μπορούν να κατανοήσουν τον κόσμο της αναπηρίας», τόνισε ο δήμαρχος.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το δεύτερο χρυσό βραβείο δόθηκε για το πρόγραμμα «Το νερό στην πόλη» που σχεδιάστηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΑ), με χρηματοδότηση του ιδρύματος της Coca-Cola. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη δράση διαχείρισης του νερού σε αστικό περιβάλλον, με κύριο στόχο τη συγκράτησή του, την παράλληλη αύξηση της διαθεσιμότητάς του και τη βελτίωση των υδάτινων πόρων στις πόλεις.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος εξασφαλίστηκε αύξηση του διαθέσιμου πόσιμου νερού για την Αλεξανδρούπολη κατά 1,7 δισεκατομμύρια λίτρα ετησίως μέσω εγκατάστασης ειδικών θυροφραγμάτων στο φράγμα Αισύμης - Διποτάμου που εμποδίζουν την πιθανότητα υπερχείλισης, ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο νερό. Η βελτιστοποίηση αυτή στην υπάρχουσα υποδομή, εξασφαλίζει στην Αλεξανδρούπολη την κάλυψη των αναγκών σε νερό για έναν ολόκληρο χρόνο, στην περίπτωση που δεν βρέξει καθόλου για 12 μήνες.

Ασημένιο βραβείο πήρε ο δήμος για την ψηφιακή εφαρμογή «Ασφαλής Δημότης Αλεξανδρούπολης» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πολυκοινωνικό Κέντρο. Πρόκειται για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορεί να ειδοποιήσει με sms ή email πρόσωπα που έχει προεπιλέξει για την περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου. «Η εφαρμογή αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση μέχρι στιγμής, καθώς δεν την προβάλαμε ιδιαίτερα, ώστε να μην υπάρξει σύγχυση με τα μηνύματα που στέλνουμε για τις μετακινήσεις. Μόλις βγούμε από το lockdown θα προβληθεί περισσότερο και θα την βάλουμε και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple», σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης.

Το χάλκινο βραβείο δόθηκε για το πρόγραμμα «Βιώσιμη Κινητικότητα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης: THE BIKE CHALLENGE». «Οι πολίτες εγγράφηκαν σε μία βάση δεδομένων στον δήμο και κάθε φορά που έκαναν πετάλι καταγράφονταν τα χιλιόμετρα που διένυσαν. Σε συνεργασία με τον ποδηλατικό σύλλογο και άλλες συλλογικότητες δίναμε βραβεία, εισιτήρια για κινηματογράφο, ποτά, καφέδες και παγωτά. Με το που έπιαναν έναν στόχο λάμβαναν μήνυμα ότι μπορούσαν να εξαργυρώσουν το έπαθλό τους», εξήγησε ο δήμαρχος.

Επιβράβευση μίας συλλογικής προσπάθειας

Η πολύ τιμητική αυτή διάκριση σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διαγωνισμό είναι για τον δήμαρχο η επιβράβευση της συλλογικής προσπάθειας που έγινε στον δήμο. «Είναι πολύ συγκινητικό, γιατί ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι συνήθως ψηλά μόνο γιατί αρχίζει από… άλφα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί είναι μία συνέργεια και των υπαλλήλων, των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και κυρίως του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να έχουν συνέχεια αυτές οι πρωτοβουλίες: «Πρέπει η ψηφιακή πολιτική να είναι αυτοτελές αντικείμενο στους δήμους, με την ίδια λογική που δημιουργήθηκε και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Γιατί, για να πείσεις το Δημόσιο να πάρει όλες αυτές τις εφαρμογές και να τις βάλει σε ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης και να τις δώσεις στους δημότες να τις αξιοποιήσουν, θέλει πάρα πολλή δουλειά».

Στον ίδιο διαγωνισμό βραβεύτηκαν συνολικά 54 ΟΤΑ, εκ των οποίων ξεχώρισαν ο δήμος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, που επίσης κατέκτησε πέντε βραβεία, καθώς επίσης οι δήμοι Αγιάς, Παλαιού Φαλήρου, Γλυφάδας και Αθηναίων που έλαβαν από τρία.