Skip to main content

Οι Αμερικανοί, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η Μαύρη Θάλασσα

Γιατί οι ΗΠΑ καίγονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης - Σύντομα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση τριών περιφερειακών λιμένων

Γιατί οι Αμερικάνοι θέλουν τόσο πολύ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Το συγκεκριμένο ερώτημα έρχεται κι επανέρχεται, σε τακτά διαστήματα, στην επικαιρότητα, όσο πλησιάζει η ώρα της ιδιωτικοποίησής του. Οι απαντήσεις που δίνονται ποικίλουν, ωστόσο, στις προφανείς, έρχεται να προστεθεί τώρα τελευταία και μια ακόμα. Τι αναφέρει; Ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να το χρησιμοποιούν ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων (και) στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της ανανεωμένης  ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Όπως προέκυψε μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Πάλμερ, Πάιατ και Φλέγκερ στην Αλεξανδρούπολη (δείτε εδώ), οι Αμερικανοί έλαβαν διαβεβαιώσεις  από την ελληνική κυβέρνηση πως οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, και της Καβάλας (που τους ενδιαφέρουν, κυρίως, ως υποδομές) θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Στο μεταξύ, η επιτυχημένη απομάκρυνση από τις Αμερικανικές Στρατιωτικές Δυνάμεις της βυθισμένης βυθοκόρου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πρόσφατα, αυξάνει την εμπορική αξία του λιμανιού. Και προφανώς, δεν έγινε τυχαία. Μαθαίνουμε επίσης ότι υπό προϋποθέσεις, οι Αμερικανοί θα κινηθούν και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην περιοχή, ως αντίβαρο στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό αυτή την κίνηση και θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να διασφαλίσουν την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής. Νότια, για το σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσουν το λιμάνι της Σούδας, το οποίο αναβαθμίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ώστε να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή και για κάθε περίσταση.