Skip to main content

Οι ισορροπίες στην αγορά, o Άδωνις και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Γιατί οι έμποροι της Θεσσαλονίκης αρνούνται να καταλάβουν τον Άδωνι Γεωργιάδη, το βασικό πρόβλημα της αγοράς και το... νέο κτήριο της ΕΥΑΘ

Καλημέρα σας!

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η κυβερνητική πολιτική που αφορά την αγορά είναι σε αυτή τη φάση αντιφατική. Γι’ αυτό δεν την καταλαβαίνουν ακριβώς. Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης το άνοιγμα της αγοράς την προσεχή Κυριακή, παρά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αφού «φορτώνει χωρίς λόγο τα μαγαζιά με πρόσθετες εννέα ώρες λειτουργίας». Πολύ περισσότερο που –σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης- η ρύθμιση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την προσεχή Κυριακή είναι μεταβατική μέχρι την εφαρμογή νέου πλαισίου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που θα τεθεί σε διαβούλευση. Κάτι που σημαίνει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο διαμορφώθηκε σχετικά πρόσφατα, θα αλλάξει. Όλα αυτά είναι η αλήθεια ότι ταλαιπωρούν ασύστολα την αγορά. Όπως αποδεικνύεται κάθε απόφαση που επιδιώκει να ρυθμίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ένα γενικό πλαίσιο αρκεί και περισσεύει. Άλλωστε το βασικό πρόβλημα του λιανεμπορίου διαρκών καταναλωτικών αγαθών στη χώρα μας είναι η έλλειψη χρημάτων στις τσέπες των Ελλήνων, που μειώνει την καταναλωτική τους δύναμη. Το μυστικό, πάντως, των ρυθμίσεων επί των ρυθμίσεων ίσως να βρίσκεται στην προσπάθεια του Άδωνι Γεωργιάδη να κρατήσει τις ισορροπίες. Ικανοποίησε τους μικρούς του εμπορίου, δηλαδή τα μέλη των Εμπορικών Συλλόγων και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που ελάχιστη σημασία έχουν, πλέον, αφού η αγορά λειτουργεί με προσφορές επί προσφορών. Παράλληλα, κλείνει το μάτι στους μεγάλους του λιανεμπορίου –πολυεθνικές, αλυσίδες, εμπορικά κέντρα- που επιθυμούν διακαώς τη λειτουργία της αγοράς όσο το δυνατόν περισσότερες Κυριακές τον χρόνο. Η πολιτική είναι εν μέρει άσκηση ισορροπιών, αλλά τα ουσιαστικά αποτελέσματα έρχονται όταν αυτοί που αποφασίζουν «σπάσουν αβγά».

Το κτήριο της ΕΥΑΘ

Σε χθεσινό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στη Voria.gr καταγράφονται οι αλλαγές στην Τσιμισκή, στον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης και έναν από τους δύο τρεις εμπορικότερους της χώρας. Μαγαζιά αδειάζουν, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, αλλά γρήγορα βρίσκονται νέοι μισθωτές, αφού οι αγοραπωλησίες στα ισόγεια καταστήματα του συγκεκριμένου δρόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Πολύ σπάνιες. Στην εικόνα αυτή μπορεί να προσθέσει κανείς και το κτήριο της οδού Τσιμισκή 98, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, το οποίο σε λίγους μήνες θα είναι διαθέσιμο, πιθανόν μετά τον Απρίλιο. Κι αυτό διότι –σύμφωνα με πληροφορίες- οι εργασίες ανακατασκευής του κεντρικού κτηρίου της ΕΥΑΘ επί της Εγνατίας, απέναντι από το Σιντριβάνι, προχωρούν με εξαιρετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς, ταχύτερα από το προβλεπόμενο. Οπότε αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη αναποδιά που θα καθυστερήσει το έργο η διοίκηση τη εταιρείας θα μεταφερθεί σύντομα στη φυσική της έδρα. Πολύ περισσότερο που το «νέο» κτήριο αναβαθμίζεται σε βιοκλιματικό και προβλέπεται να είναι ό,τι πιο σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον θα υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι το κτήριο της Τσιμισκή 98, που διαθέτει ισόγειο κατάλληλο για κατάστημα λιανικής, θα… απελευθερωθεί για κάθε ενδιαφερόμενο.