Skip to main content

Η εκλογή Ζέρβα και το πέρασμα της πόλης στην εποχή του αυτονόητου

Άρθρο του Αλέξανδρου Παπουτσή, πολιτικού επιστήμονα και συνεργάτη του εκλεγμένου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Του Αλέξανδρου Παπουτσή*

Με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις πλέον πίσω μας και με τα αποτελέσματα αυτών δεδομένα, βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου έχουμε μπροστά μας μία καθαρή τετραετία που μπορούν οι νέες διοικήσεις να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους. Σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει ακόμη μία εκκρεμότητα που σχετίζεται με την κυβερνητική παρέμβαση και τις νέες ρυθμίσεις στον «Κλεισθένη» στην κατεύθυνση λειτουργικών διοικήσεων και διαδικασιών που θα άρουν τα εμπόδια της απλής αναλογικής.

Στη Θεσσαλονίκη το αυτοδιοικητικό εκλογικό αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει τη δική του δυναμική, γεγονός που αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή της δράσης του εκλεγμένου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Η δημιουργία νέας διοίκησης περνάει μέσα από συνεργασίες με παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους όμως κάθε πρωτοβουλία όπως και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο. Άλλωστε το ίδιο το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει την ευχέρεια των πρωτοβουλιών στο νέο δήμαρχο, παραδοχή που φαίνεται να κάνουν όλοι – επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

Μία κρίσιμη παράμετρος για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι να μη δώσει την εντύπωση διευθετήσεων και διαρκών συνομιλιών αλλά αντίθετα να θέσει ορισμένες πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις κατά τη διαδικασία σχηματισμού της νέας διοίκησης. Όσοι εκτιμούν ότι θα είναι αποδεκτή μια διαρκής διαπραγμάτευση θέσεων και ανταλλαγμάτων μάλλον αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα με λανθασμένο τρόπο. Η εσωστρέφεια της δεύτερης τετραετίας της «Πρωτοβουλίας» δεν μπορεί και δεν πρέπει να επανεμφανιστεί μεταλλαγμένη στο δημαρχιακό μέγαρο. Εξάλλου αν κάποιος επιχειρήσει να εμφανιστεί ως veto player στο νέο δημοτικό συμβούλιο επειδή δεν έλαβε κάποια προσωπικά ανταλλάγματα ας είναι έτοιμος να επιχειρηματολογήσει και να αποδείξει ότι τα κίνητρά του είναι αυθεντικά και ότι τα ελατήρια αυτής τους της στάσης δεν είναι ιδιοτελή. Απέναντί του θα υπάρχει μία πλειοψηφία καθώς και μία συντριπτική λαϊκή εντολή προς το νέο δήμαρχο να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός του.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εξελέγη με μία αυτοδιοικητική ατζέντα και με τη βασική υπόσχεση πως η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει και πάλι δήμαρχο που θα ασχολείται με τα της πόλης. Δεν θα θυσιάσει αυτήν την επιτυχία του, ούτε θα ματαιώσει τις προσδοκίες αναλωνόμενος με διαρκείς συνομιλίες, ούτε τώρα κατά τη φάση σχηματισμού της νέας διοίκησης αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Εκτιμώ ότι δεν θα σπαταλήσει το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο για να εξασφαλίσει ισορροπίες καθώς γνωρίζει σε βάθος πως οι βυζαντινισμοί αφήνουν παγερά αδιάφορους τους Θεσσαλονικείς και δεν αφορούν παρά έναν μικρό αριθμό ανθρώπων που περιστρέφονται γύρω από τα δημοτικά πράγματα.

Η ανάγνωση που έκανε προεκλογικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έφερε στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου μία σειρά ζητημάτων πραγματικών που απασχολούσαν δημότες και κατοίκους. Μετακινήσεις, συγκοινωνία (ΟΑΣΘ), καθαριότητα, ευταξία της πόλης και πολιτισμός ήταν ψηλά στην ατζέντα του και από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και ενέργειές του φαίνεται πως παραμένουν.

Τέλος, κρίνω ως θετική την άτυπη ενημέρωση που έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που επιδίωξε ο τελευταίος προεκλογικά. Εκεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έθεσε όλα τα ζητήματα της πόλης και ζήτησε άμεση λύση για την ανοιχτή πληγή του ΟΑΣΘ φανερώνοντας πως υπάρχει μία στοιχειώδης ιεράρχηση στην ατζέντα του. Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ αλλά το σίγουρο είναι πως η πόλη έχει μεγαλύτερες και πιο επείγουσες ανάγκες. Τον Σεπτέμβριο στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα έχουμε την ευκαιρία να καταγράψουμε τις προτεραιότητες πρωθυπουργού και δημάρχου. Ας ελπίσουμε πως αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί για τη Θεσσαλονίκη που φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σε βασικά σημεία της ποιότητας ζωής.

*Ο Αλέξανδρος Παπουτσής είναι πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης του εκλεγμένου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα