Skip to main content

Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που φέρνει το IT στους ευρωπαϊκούς αγρούς

Ισπανία, Βοσνία, Σερβία, Αζερμπαϊτζάν και Ιταλία αξιοποιούν τις υπηρεσίες της Agroapps, επιχείρησης ανάπτυξης γεωργικών τεχνολογιών από τη Θεσσαλονίκη

Το υπουργείο Γεωργίας της Βοσνίας αξιοποιεί δική της εφαρμογή ώστε να προειδοποιεί εγκαίρως τους αγρότες για την εμφάνιση ασθενειών στις καλλιέργειες. Στην Ισπανία βασίζονται στις ψηφιακές της υπηρεσίες για την πρόβλεψη της ξηρασίας και τη διαχείριση της άρδευσης, ενώ στο Λουξεμβούργο η τεχνογνωσία της στο crop modeling και στις κλιματικές συνθήκες χρησιμοποιείται για ασφαλιστικά προϊόντα που απευθύνονται στον πρωτογενή τομέα της Αφρικής.

Η Agroapps, μια επιχείρηση ανάπτυξης γεωργικών τεχνολογιών από τη Θεσσαλονίκη, φέρνει από το 2015 την πληροφορική στο ελληνικό χωράφι και όχι μόνο, αφού τελευταία κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων ξένων χωρών. Ήδη μάλιστα η δουλειά της αξιοποιείται σε Ισπανία, Βοσνία, Σερβία, Αζερμπαϊτζάν και Ιταλία. Από υψηλής ανάλυσης προγνώσεις καιρού μέσω αριθμητικών μοντέλων και ευφυών αλγορίθμων μέχρι την έξυπνη διαχείριση του χωραφιού με δορυφορικά δεδομένα, αλλά και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροδιατροφικό κλάδο, η Agroapps διαθέτει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών με σκοπό να φέρει τις νέες τεχνολογίες πιο κοντά στον αγροτικό κλάδο, εξασφαλίζοντάς του βιώσιμες λύσεις.

Ψυχή της Agroapps είναι η γεωπόνος Μάχη Συμεωνίδου, που, με καταγωγή από το Πλατύ Ημαθίας, ήρθε από παιδί σε επαφή με την καθημερινότητα, τις δυσκολίες και τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου. Μαζί με μια ομάδα επιστημόνων, γεωπόνων και προγραμματιστών -τον Γιώργο Χρυσοστομίδη, τον Στέλιο Κωτσόπουλο και την Ιφιγένεια-Μαρία Τσιούτσια- που σήμερα αποκαλεί οικογένεια της, δημιούργησε την Agroapps, η οποία σε μόλις μία πενταετία κατάφερε να γίνει αξιόπιστος συνεργάτης αγροτικών φορέων του εξωτερικού.

Ο ψηφιακός βοηθός του αγρότη και οι διεθνείς συνεργασίες

Εδώ και λίγο καιρό η επιχείρηση έχει δημιουργήσει έναν έξυπνο ψηφιακό βοηθό για το χωράφι, την myAgroApp, την πρώτη της εφαρμογή απευθείας για τους αγρότες, η οποία επικεντρώνεται στις καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού και καλύπτει με τις υπηρεσίες της όλο το εύρος των εργασιών, από το όργωμα, την άρδευση και τη λίπανση μέχρι την παρακολούθηση της καλλιέργειας και του καιρού. Με την εφαρμογή οι γεωργοί ελέγχουν από το κινητό τους αποτελεσματικότερα τη διαδικασία που ακολουθείται στο χωράφι, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση των εσόδων τους.

Ψυχή της Agroapps είναι η γεωπόνος Μάχη Συμεωνίδου, με καταγωγή από το Πλατύ Ημαθίας

Η Agroapps έχει επίσης στα σκαριά ένα ασφαλιστικό προϊόν –πρόγραμμα αγροτικών ασφαλίσεων- για απομακρυσμένη εκτίμηση ζημίας, με την επωνυμία Beacon, το οποίο δουλεύει αυτή την περίοδο σε ερευνητικό επίπεδο με ασφαλιστικές εταιρείες σε Ισπανία, Σερβία και Ελλάδα και σκοπεύει να το βγάλει στην αγορά τον επόμενο χρόνο.

Πρόσφατα δε ξεκίνησε ένα έργο στο Αζερμπαϊτζάν για λογαριασμό του εκεί υπουργείου Γεωργίας, που αφορά IT υπηρεσίες και crop modeling, όπως απομακρυσμένο εντοπισμό του είδους των καλλιεργειών που έχουν επιλέξει οι γεωργοί και παρακολούθηση της καλλιέργειας.

Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία προχώρησε επίσης σε συνεργασία με την Κ&Ν Ευθυμιάδης, για την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων με αιχμή τις καλλιέργειες βαμβακιού και αμπελιών, τις οποίες θα αναπτύξουν από κοινού, προς όφελος του Έλληνα γεωργού.

Την καινοτομία και το ερευνητικό «δαιμόνιο» της Agroapps ήρθε να επικυρώσει με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο βραβείο που πήρε πρόσφατα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος στο πλαίσιο διαγωνισμού για τις καλύτερες start ups πληροφορικής στη χώρα, ένα βραβείο δικαίωση των προσπαθειών της.

«Ξεκινήσαμε σε μια περίοδο που το έδαφος δεν ήταν και ιδιαίτερα εύφορο για τέτοιους είδους λύσεις. Ήμασταν από τις πρώτες εταιρείες που αξιοποιήσαν την πληροφορική στο χωράφι και οι αγρότες μάς κοιτούσαν απορημένοι και μας ρωτούσαν ‘’τι είναι τώρα αυτά;’’. Πλέον το ενδιαφέρον που εισπράττουμε από τους γεωργούς για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών είναι εντυπωσιακό» λέει στη Voria.gr η Μάχη Συμεωνίδου.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 14 άτομα, έχει όμως συνεχώς ανάγκες σε προσωπικό και δη γεωπόνους και προγραμματιστές, αφού ο «γάμος» πληροφορικής και γεωργίας έχει μέλλον.

Ο κάμπος της Ημαθίας  και η αγάπη για την έρευνα

Ο «χρυσός» κάμπος της Ημαθίας δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Μάχη Συμεωνίδου όσο μεγάλωνε. Έτσι το ότι αποφάσισε να σπουδάσει γεωπόνος κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Έχοντας στην ακαδημαϊκή της φαρέτρα, πέραν του πτυχίου της γεωπονίας, ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και ένα διδακτορικό στην αγροτική οικονομία, εργάστηκε για χρόνια σε οργανισμούς και εταιρείες του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα που είχαν σχέση με τον αγροτικό κλάδο, ενώ απέκτησε εμπειρία στη διαχείριση, παρακολούθηση και αξιολόγηση εθνικών και ευρωπαϊκών έργων. Μια επαγγελματική της επαφή και με τον κόσμο της πληροφορικής όμως ήταν αυτή που άναψε τη σπίθα για το δημιουργικό πάντρεμα των νέων τεχνολογιών με τη γεωργία και οδήγησε στη δημιουργία της Agroapps.

Oι γεωργοί ελέγχουν από το κινητό τους αποτελεσματικότερα τη διαδικασία που ακολουθείται στο χωράφι

Με τους συνεργάτες της δεν μπορούσαν άλλωστε να βλέπουν την επιστημονική έρευνα να μην καταφέρνει να φτάσει στην αγορά και να μένει στα συρτάρια των εργαστηρίων. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν εκείνοι το βήμα και να δώσουν μέσω της αγάπης τους για τη γεωργία, την επιστήμη και τις τεχνολογίες πληροφορικής, έξυπνες λύσεις και απαντήσεις στις ανάγκες των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.

Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των ανθρώπων της Agroapps δεν την αφήνει να απομακρυνθεί  από την έρευνα και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που βρίσκονται πάντα ψηλά στις προτεραιότητές της. Μάλιστα, η εταιρεία υπήρξε ένας από τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου ΚΑΤΑΝΑ, για τη στήριξη ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου στην ταυτόχρονη πρόσβαση σε γνώση, τεχνολογία, κεφάλαια και αγορές, ενώ εμπνεύστηκε, σχεδίασε και συντόνισε ένα άλλο ευρωπαϊκό έργο, το DIANA, για την ανίχνευση και την αξιολόγηση με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων μη εξουσιοδοτημένης άντλησης νερού.