Skip to main content

Η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας

Όσο άριστος και να είναι ο μηχανισμός της αποκομιδής των απορριμμάτων, δεν είναι αρκετός αν δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των δημοτών.

Του Κώστα Ιακώβου*

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας έβαλε ψηλά τον πήχη της καθαριότητας. Άλλωστε, μια πόλη καθαρή αποτελεί και μια απτή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ένας δήμος.

Οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι σε διάφορα σημεία του κέντρου αλλά και η συγκρότηση της «Ομάδας Ευταξίας» αποτελούν καινοτόμες δράσεις που στοχεύουν στην ευταξία της πόλης. Επιπλέον, η προμήθεια σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού καταδεικνύει την βούληση που υπάρχει για μια καθαρή Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας για την ευταξία της πόλης είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Από νωρίς το πρωί, οι υπάλληλοι της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική. Είτε αυτό αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, είτε την απομάκρυνση αφισών και εγκαταλειμμένων οχημάτων, είτε την επεξεργασία των ογκωδών αντικειμένων.

Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου έχω συνειδητοποιήσει πως όσο άριστος και να είναι ο μηχανισμός της αποκομιδής των απορριμμάτων, δεν είναι αρκετός αν δεν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των δημοτών. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας συνεργατικής αντίληψης μεταξύ δημοτών και δήμων, ειδικά στους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Θεωρώ ότι μέρα με την ημέρα, οι δημότες αντιλαμβάνονται ότι το πεζοδρόμιο και ο κάδος της γειτονιάς τους αποτελεί προέκταση του σπιτιού τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι η συμβολή και της Πολιτείας. Μέσω εκπαιδευτικών δράσεων και παρεμβάσεων, πέτυχε να μας ευαισθητοποιήσει στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Όμως, μένουν να γίνουν και άλλα βήματα ώστε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση.

Αυτό σημαίνει και ότι δεν θα πετάμε τα σκουπίδια μας έξω από τον κάδο και δεν θα βάζουμε στους μπλε κάδους, απορρίμματα ή μπάζα. Είναι υπόθεση όλων μας να έχουμε μια καθαρή πόλη. Ας συνεργαστούμε για να κάνουμε το περιβάλλον όπου ζούμε ακόμα καλύτερο. Είναι στο χέρι μας!

*Ο Κώστας Ιακώβου είναι Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης