Τρίτη 13 Απριλίου 2021
x

ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΡΑΜΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον Αλβανό ομόλογό του - Τι συζητήθηκε για την ομογένεια στην Αλβανία και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ,

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, κατά την οποία τέθηκαν τα ζητήματα της ελληνικής ομογένειας στη γείτονα.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο μερών, συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να τονίζει ότι παρά την απογοήτευση της γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. «Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Επίσης χαιρέτησε τη δέσμευση της Αλβανικής πλευράς να προχωρήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση του Έντι Ράμα να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Αλβανία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ