Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς μαθαίνουν κινέζικα από τον... Κομφούκιο

Ξεκίνησαν τα ανοιχτά μαθήματα στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘ - Ο ευφάνταστος δάσκαλος Τσεν και μία Κινέζα φοιτήτρια που τη λένε... Αδαμαντία

Παρασκευή απόγευμα, το μόνο παράθυρο που φωτίζεται στην πολυκατοικία στην Βασιλέως Ηρακλείου 32 είναι στον όγδοο όροφο. Εκεί, τριάντα περίπου Έλληνες μαθητές παρακολουθούν με ενθουσιασμό τον δάσκαλο Σεν Τσεν να τους μαθαίνει τη λέξη «χώρα» στα κινεζικά. Οι μαθητές έχουν έρθει για να συμμετάσχουν στο δεύτερο ανοιχτό μάθημα κινεζικών που πραγματοποιείται από το νεοσύστατο Ινστιτούτο Κομφούκιος.

«Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε την κινέζικη γλώσσα και τον πολιτισμό που έχει μία μαγεία, μία ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία και πλέον έντονη παρουσία και στον δυτικό κόσμο. Θα κάνουμε μαθήματα κινέζικης γλώσσας, δράσεις που αφορούν τον κινέζικο πολιτισμό. Θα έχουμε ανοιχτές ημέρες σε μηνιαία βάση για γνωριμία του ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού ενώ θα κάνουμε δράσεις που αφορούν και την ένταξη της κινέζικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Θα έχουμε έτσι την ευκαιρία μέσα από τις δράσεις του Ινστιτούτου να αναπτύξουμε καλύτερες σχέσεις όχι μόνο σε επίπεδο πολιτισμικό και γλωσσικό αλλά και σε επίπεδο συνεργασιών. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτά που θα κάνουμε στο "Κομφούκιος" θα έρθουμε πιο κοντά με αυτή τη μακρινή χώρα και θα βγούμε κερδισμένοι και εμείς και αυτοί», τόνισε μιλώντας στη voria.gr η Ρούλα Τσοκαλίδου, διευθύντρια εκ μέρους του ΑΠΘ στο Ινστιτούτο Κομφούκιος και καθηγήτρια στο τμήμα επιστημών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ήδη από την αρχή της λειτουργίας του Ινστιτούτου, το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων είναι σημαντικό καθώς το «Κομφούκιος» έχει λάβει ήδη πάνω από 120 αιτήσεις για τον α' κύκλο μαθημάτων ο οποίος έχει μόνο 90 θέσεις. Όπως εξηγεί η κ. Τσολακίδου, οι ενδιαφερόμενοι είναι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετικές σπουδές και από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί άνθρωποι έρχονται γιατί έχουν ενδιαφέρον για τη γλώσσα επειδή είναι γλωσσομαθείς ενώ πολλοί πιστεύουν ότι έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν νέες επαγγελματικές προοπτικές.

Ένα αντίστοιχα ετερόκλητο κοινό ήταν αυτό που παρακολούθησε τον κ. Τσεν να διδάσκει με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο τονισμούς και βασικές εκφράσεις στα κινεζικά. Παράλληλα με τη γνώση της γλώσσας, ο δάσκαλος κρατούσε την προσοχή του κοινού του παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γλώσσα, όπως παραδείγματος χάρην το ότι το ιδεόγραμμα που συμβολίζει τον άνθρωπο είναι η απλοποίηση του ιδεογράμματος που πριν από 4.000 χρόνια απεικόνιζε τη φιγούρα ενός ανθρώπου στέκεται ή το ότι το ιδεόγραμμα που σημαίνει "χώρα" είναι ένα τετράγωνο που κρύβει μέσα του κάτι πολύτιμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσεν χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους για ένα ξενόγλωσσο κοινό καθώς είχε ακριβώς τον ίδιο ρόλο στα Ινστιτούτα Κομφούκιος στην Αυστραλία και τα νησιά Φίτζι. «Αγαπώ τη γλώσσα μου, τη χώρα, και τη διδασκαλία», τόνισε ο ίδιος εκφράζοντας τη χαρά του που τόσοι Έλληνες έρχονται πάντα προετοιμασμένοι, «με τα σημειωματάρια και τα στιλό τους», για να μάθουν τη γλώσσα.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η 56χρονη Σοφία Λογοθέτη-Μανωλιάδου η οποία ως εργαζόμενη στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ έρχεται συχνά σε επαφή με Κινέζους φοιτητές καθώς το πανεπιστήμιο έχει συνάψει πάνω από 20 συμφωνίες με ιδρύματα της Κίνας. «Τώρα που έγινε το Ινστιτούτο, είπα τώρα θα πάω να μάθω τη γλώσσα», τόνισε. Από καθηγητής μαθητής αποφάσισε να γίνει και ο Παναγιώτης Κατσαρός, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής, ο οποίος έσπευσε να μάθει κινέζικα γιατί έχει αναπτύξει ήδη συνεργασίες με καθηγητές στην Κίνα, όπου μάλιστα πέρασε δυόμισι μήνες το καλοκαίρι. «Η Κίνα είναι μια ανερχόμενη δύναμη και στην επιστήμη. Και επειδή είναι ένας λαός πολυπληθής, και τους αρέσει η γνώση και να μορφώνονται είναι μια χώρα ευκαιριών», δήλωσε ο ίδιος.

Μια Κινέζα φοιτήτρια που την λένε Αδαμαντία

Ανάμεσα στο κοινό, υπήρχαν πλην των Ελλήνων και τέσσερις Κινέζες φοιτήτριες οι οποίες σπουδάζουν ελληνικά στο πανεπιστήμιό τους, το Shanghai International Studies University (SISU). Μια εξ' αυτών η Αδαμαντία, η οποία αποφάσισε να υιοθετήσει ένα ελληνικό όνομα το οποίο θα είναι εύκολο να προφέρουν οι Έλληνες σε σχέση με το κινεζικό της. Το ίδιο έκαναν και οι συμφοιτήτριες της οι οποίες όσο ζουν στη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ως ονόματά τους το Μελίνα, Ηρώ και Λύδα. Η 20χρονη φοιτήτρια από τη Σανγκάη θα μείνει για ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη κατά το οποίο μέσω του ΑΠΘ θα κάνει μαθήματα στο Σχολείο Νέας Ελληνικής γλώσσας και τη Φιλοσοφική Σχολή. Η ίδια διάλεξε να ασχοληθεί με τα ελληνικά επειδή, όπως είπε, στην Κίνα είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που σπουδάζουν ελληνικά και άρα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την ίδια να τα μάθει. Ένα από τα πράγματα που της αρέσουν στη Θεσσαλονίκη είναι όπως λέει η θέα. «Έχει πολύ όμορφη θέα με θάλασσα και ήλιο. Δεν μπορώ να δω αυτή τη θέα στην Κίνα. Μου αρέσει πάρα πολύ», είπε προσθέτοντας ότι και οι άνθρωποι της πόλης είναι είναι καλοί και πως τη βοήθησαν πάρα πολύ.

Τον Μάρτιο τα εγκαίνια

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα περίπου τη λειτουργία του θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του, στο τέλος του Μαρτίου.

Το σύμφωνο για την ίδρυση του υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2018, στην πόλη Τσενγκντού (Chengdu) της Κίνας και έρχεται να προστεθεί στο Ινστιτούτο που λειτουργεί ήδη από το 2009 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Tα Ινστιτούτα «Κομφούκιος» είναι μη κερδοσκοπικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας, ενώ η λειτουργία τους καθορίζεται από τον Οργανισμό Hanban/Confucius Institute Headquarters. Στόχος τους είναι η διάδοση της κινεζικής γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.