Skip to main content

Ίδρυμα Ωνάση: Ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες για σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το ίδρυμα Ωνάση προσφέρει 88 συνολικά υποτροφίες, 76 για σπουδές στο εξωτερικό και 12 για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των υποτρόφων του ιδρύματος Ωνάση, που αφορούν τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Όπως κάθε χρόνο από το 1978, έτσι και φέτος το ίδρυμα Ωνάση καλωσορίζει τους νέους του υπότροφους.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 το ίδρυμα Ωνάσση προσφέρει 88 συνολικά υποτροφίες, 76 για σπουδές στο εξωτερικό (41 για μεταπτυχιακές και 35 για διδακτορικές) και 12 για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Η επιλογή των υποτρόφων έγινε με κριτήριο την ακαδημαϊκή αριστεία και μέσω ενός αξιοκρατικού, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συστήματος αξιολόγησης από κορυφαίους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού και ακαδημαϊκούς. Αυτή τη χρονιά, το ίδρυμα έδωσε έμφαση σε επιστημονικούς κλάδους που αναδεικνύονται μέσα από ανάγκες του σήμερα, όπως η Επιδημιολογία, η Οικονομία της Καινοτομίας και ο Αστικός/Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός, αλλά και σε κλάδους του μέλλοντος, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Μάθηση, η Ρομποτική, η Μοριακή Βιοϊατρική/Βιοκαινοτομία και η Υπολογιστική Γλωσσολογία. Οι επιλεγμένοι κλάδοι και ειδικεύσεις συνδέονται με τις δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση που δίνουν έμφαση στην καινοτομία και στις επαναστατικές τεχνολογίες.

Ανάμεσα στους φετινούς υποτρόφους βρίσκονται οι εξής: Η Κλειώ-Αικατερίνη Ζερβίδη,μέσα από τη διδακτορική διατριβή της στο Imperial College London του Ηνωμένου Βασιλείου,μελετά ένα υβριδικό σύστημα δέσμευσης του CO2 από τον αέρα. Η έρευνά της, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος,  είναι καινοτόμα και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.



Ο Κωνσταντίνος Σιταρόπουλος εκπονεί τη διδακτορική του έρευνα στο University of Texas at Austin των ΗΠΑ πάνω στη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος έγκαιρου εντοπισμού διαρροών σε υπόγειους αγωγούς ύδρευσης μέσω της χρήσης υπέργειων ακουστικών αισθητήρων. Μέσα από τη διατριβή του θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα των σύγχρονων πόλεων,που έχει σημαντικότατες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά μερικές φορές και καταστροφικές συνέπειες.

Ο Αστέριος Τσιούρβας πραγματοποιεί διδακτορικές σπουδές στο MIT των ΗΠΑ στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Η ερευνητική του πρόταση αφορά τη δημιουργία αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και βελτιστοποίησης, με εφαρμογή στον τομέα της υγείας και της εξατομικευμένης θεραπείας. Η Μαργαρίτα Αμαξοπούλου,μέσα από το διδακτορικό της στο King’s College London του Ηνωμένου Βασιλείου,ερευνά τη διακρατική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την επιρροή της στις διεθνείς σχέσεις. Η μελέτη της μπορεί να μας προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες, επισημαίνει το ίδρυμα Ωνάση, γύρω από τον χαρακτήρα της χάραξης στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε διεθνές επίπεδο.

Δείτε τα αποτελέσματα των υποτροφιών εδώ.