Skip to main content

Καμπανάκι Ανδρεάδη για τον υπερκορεσμό από τουρίστες

Έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε λιγότερους αλλά καλύτερους τουρίστες, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Sani/Ikos

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο όγκο τουριστών στην Ελλάδα έκρουσε ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Sani/Ikos και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Σταύρος Ανδρεάδης, κάνοντας λόγο για υπερκορεσμό ο οποίος φέρνει στα όριά τους τις υποδομές.

Όπως είπε κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ελληνικής επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, «η τουριστική οικονομία της Ελλάδας είναι υπερθερμασμένη, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως έχουμε φτάσει στα όρια της ικανότητας της χώρας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και στην ίδια την ικανοποίηση των τουριστών που την επισκέπτονται. Είναι ενδεικτικό ότι αντιστοιχούν 2,8 τουρίστες ανά κάτοικο στη χώρα. Μάλιστα, πρόσφατα το CNN κατέταξε τη Σαντορίνη στους προορισμούς προς αποφυγή κατά την υψηλή περίοδο».

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι πρέπει όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού να πειστούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα λιγότεροι αλλά καλύτεροι τουρίστες, επομένως να «έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο πελατών στα ξενοδοχεία μας και όχι τη μεγάλη μάζα που κλονίζει τις υποδομές μας».

Αναφέρθηκε ακόμη και στην ανάπτυξη των καταλυμάτων τύπου Airbnb, κάνοντας λόγο για μία μη ελεγχόμενη τουριστική δραστηριότητα, που αυξάνεται ανελέητα χωρίς αδειοδοτήσεις και έλεγχο ποιότητας. «Αυτή η πρακτική ανοίγει δρόμους σε χαμηλού επιπέδου τουρίστες που συρρέουν στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στη χώρα μας, αλλά εδώ γίνεται πολύ έντονο και αποτελεί ένα καμπανάκι μέσα στην ευφορία της επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού, το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.

Όπως είπε, ο όμιλος Sani/Ikos αναπτύχθηκε έντονα την τελευταία τετραετία πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της κρίσης. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος του ομίλου ξεπερνάει τα 220 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα μια υγιή κερδοφορία, καθώς τα EBITDA αγγίζουν τα 80 εκατ.ευρώ, ενώ κάθε καλοκαίρι απασχολεί πάνω από 4.900 υπαλλήλους, εκ των οποίων το 92% είναι Έλληνες.

Εκτίμησε ότι το 2019 θα είναι μία υγιώς στάσιμη αγορά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί  να ανεβαίνεις συνέχεια, ας κατακτήσουμε φέτος το επίπεδο του 2018 και ας δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά τα νέα επενδυτικά σχέδια του ομίλου, είπε ότι βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς η δημιουργία του νέου ξενοδοχείου στην Κω, του Ikos Aria, με 411 δωμάτια, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις 15 Μαΐου.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε πως πρέπει να συμβιβαστεί με το παρελθόν της, να ανοίξει τους ορίζοντές της και να γίνει πιο ανεκτική και ελεύθερη, κάτι το οποίο ως ένα βαθμό πέτυχε ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.