Skip to main content

Κατασκευαστική από τη Θεσσαλονίκη σε μεγάλο project στην Ιταλία

Η Μηχανική Κατασκευαστική του Γιάννη Περαντώνη, με εξειδίκευση στα τηλεπικοινωνιακά έργα, συμμετέχει σε μεγάλο πρότζεκτ της Ericsson Ιταλίας

Τόλμησε να μπει στον στίβο του επιχειρείν όταν η κρίση ξεκινούσε και κατάφερε σε μόλις μια δεκαετία να ανοίξει με την εταιρεία του… φτερά και εκτός συνόρων. Ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Περαντώνης δημιούργησε το 2010 την Μηχανική Κατασκευαστική με αιχμή τις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα τις κατασκευές σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, data centers, αλλά και έργων δικτύων οπτικών ινών. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό κάνει ένα μεγάλο βήμα και στην Ιταλία, όπου ετοιμάζεται να δημιουργήσει θυγατρική με έδρα το Τρεβίζο, συμμετέχοντας σε ένα σημαντικό πρότζεκτ της Ericsson Ιταλίας, το οποίο αφορά στην αλλαγή εξοπλισμού, αλλά και σε έργα ενόψει της έλευσης του 5G.

Η ευκαιρία αυτή κάνει τον Γιάννη Περαντώνη να σχεδιάζει και την επόμενη μέρα της εταιρείας του στο εξωτερικό, αφού με το ξεκίνημα στην Ιταλία ανοίγει ο δρόμος για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και για νέα έργα. Άλλωστε, και μόνο η συμμετοχή της σε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ, τής δίνει άλλη δυναμική για τις μελλοντικές της συνεργασίες.

Σήμερα η θεσσαλονικώτικη εταιρεία απασχολεί 27 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι τεχνολογικής εκπαίδευσης και τεχνίτες εναερίτες. Για τις ανάγκες δε της ιταλικής θυγατρικής της θα δημιουργήσει οκτώ νέες θέσεις εργασίας. «Ανέκαθεν σκεφτόμουν το εξωτερικό. Με την ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας στην Ιταλία ανοίγουν νέες προοπτικές και ορίζοντες για την εταιρεία» λέει στη Voria.gr ο Γιάννης Περαντώνης, σημειώνοντας πως τα νούμερα στον κλάδο στην Ιταλία είναι μη συγκρίσιμα με αυτά της Ελλάδας, καθώς εδώ δημιουργούνται 30 με 40 σταθμοί κινητής τηλεφωνίας τον μήνα, ενώ εκεί ξεπερνούν τους 250.

Ηλεκτρολόγος μηχανικός με αγάπη για την πληροφορική

Ο Γιάννης Περαντώνης σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΑΠΘ και συνέχισε με MBA στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αν και τα παιδικό του όνειρο ήταν να ασχοληθεί με την πληροφορική και στη σχολή του μάλιστα είχε επιλέξει την εξειδίκευση αυτή, τελικά η ζωή τον οδήγησε σε μια εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των κατασκευών στις τηλεπικοινωνίες, όπου εργάστηκε για οκτώ χρόνια. Όταν όμως είδε πως ο κύκλος του εκεί έκλεισε, αποφάσισε, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία του στον κλάδο, να δημιουργήσει κάτι δικό του, βλέποντας πως οι τηλεπικοινωνίες γνώριζαν μεγάλη ανάπτυξη. Ίδρυσε την εταιρεία το 2010 και ξεκίνησε δειλά στην αρχή, σύντομα όμως άρχισε να παίρνει έργα σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα θυμάται το πρώτο του έργο, έναν σταθμό κινητής τηλεφωνίας στη Χαλκιδική. Τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν μεγάλη, αφού το 4G δημιούργησε δυναμική, ενώ πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι τα έργα που θα προκύψουν για την αλλαγή εξοπλισμού στους σταθμούς ενόψει της έλευσης της τεχνολογίας 5G.

Κάποια στιγμή η Μηχανική Κατασκευαστική δέχθηκε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη από στελέχη της Ericsson Ιταλίας, που ήθελαν να ελέγξουν το πώς η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία χρησιμοποιούσε τον εξοπλισμό τους. Μάλιστα, μετά τον έλεγχο οι κριτικές που έλαβε από τους Ιταλούς ήταν θετικές. Έτσι πέρυσι, όταν η Ericsson ξεκίνησε ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ιταλία, το όνομα της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας έπεσε στο… τραπέζι. Γι΄ αυτό και η Μηχανική Κατασκευαστική, για να καλύψει τις ανάγκες της συμμετοχής της στο απαιτητικό αυτό πρότζεκτ, δρομολόγησε τη δημιουργία θυγατρικής στην Ιταλία, ώστε να ανταποκριθεί στη νέα πρόκληση.

Πάντως, στην εταιρεία, πέραν της δραστηριότητας σε τηλεπικοινωνιακά έργα, υπάρχει και τμήμα μελετών, που αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για εγκαταστάσεις ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και για έργα δήμων.

Αν και οι τηλεπικοινωνίες τον κέρδισαν, η αγάπη του Γιάννη Περαντώνη για την πληροφορική δεν έσβησε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι το 2012 δημιούργησε την εταιρεία πληροφορικής Button Networks, η οποία ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την επεξεργασία δεδομένων.