Skip to main content

Κικίλιας από Philoxenia: Έτος ορόσημο το 2022 για τον ελληνικό τουρισμό

«Με πολλή δουλειά και προσπάθεια όλα γίνονται και είναι εφικτά να ενισχύσουμε τους προορισμούς της χώρας μας» επισήμανε ο υπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Την πεποίθηση ότι το 2022 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 36ης έκθεσης «Philoxenia»

Ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων που γίνονται στη χώρα, άμεσα η έμμεσα σχετίζονται με τον τουρισμό, άμεσα ή έμμεσα 1 στα 4 ευρώ της ελληνικής οικονομίας προέρχονται από τον τουρισμό».

Τόνισε ότι με τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση πέρασε προς τα έξω ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και οργανωμένος τουριστικός προορισμός, «το κάναμε με πείσμα και προσπάθεια, κάτω από δύσκολες συνθήκες και πιστεύω ότι τα καταφέραμε». Αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία, όπως στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι αλλά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος ανήκει πλέον στο δίκτυο της Unesco ως γαστρονομικός προορισμός. Σημείωσε ότι τα νούμερα για το φθινόπωρο του 21 ήταν τα καλύτερα από τη μεταπολίτευση.

«Τον Νοέμβριο είχαμε ακόμη τουρίστες και επισκέπτες» και συνέχισε: «έχουμε υποχρέωση να φωτίσουμε τον τόπο μας, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το κάνουμε για να έρχονται επισκέπτες όλο το χρόνο».

«Με πολλή δουλειά και προσπάθεια όλα γίνονται και είναι εφικτά να ενισχύσουμε τους προορισμούς της χώρας μας» επισήμανε κάνοντας λόγο ότι η ισχύς εν τη ενώσει φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι το καλοκαίρι που πέρασε φέρνει άνεμο αισιοδοξίας για τη νέα σεζόν. Όπως είπε με τη διάκριση που απέσπασε η Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται η δυνατότητα της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης να προχωρήσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. «Η κυβέρνηση επενδύει στην εξωστρέφεια με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό, έχει αποκαταστήσει στην εμπιστοσύνη στην οικονομία και έχει βάλει μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Ο Απόστολος Τζιτζικωστας κατά τον χαιρετισμό του, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφαλίζοντας κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στήριξε τις επιχειρήσεις τουρισμού στην πράξη και όχι στα λόγια, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία και τα lockdown. Σημείωσε ότι η φετινή τουριστική περίοδος ξεπέρασε κάθε προσδοκία αλλά όπως είπε «αυτο δεν είναι το ταβάνι είναι το πάτωμα για να ξεκινήσουμε να χτίσουμε ώστε η Κεντρική Μακεδονία να γίνει πόλος έλξης τουριστών 12 μήνες τον χρόνο», και συνεχίζοντας επισημανε: «τα τελευταία τρία χρόνια η Κεντρική Μακεδονία κατακτά τη μία πρωτιά μετά την άλλη, είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών και αυτή την πρωτιά είμαστε αποφασισμένοι να τη διατηρήσουμε αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες μας βελτιώνοντας τις υποδομές μας».

Τόνισε δε ότι «το επόμενο διάστημα θα επεξεργαστούμε μέσα από το νέο ΕΣΠΑ τρόπους χρηματοδότησης και στήριξης του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών αλλά και τις προσπάθειες που κάνετε, θα γίνουν οι ανάλογες συναντήσεις με όλους εσάς, τους αρμόδιους φορείς  για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αναβαθμισουμε ακόμη περισσότερο το προϊόν που παρέχουμε στους επισκέπτες μας».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαιρετίζοντας την τελετή των εγκαινίων επισήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ανάκαμψη στις διανυκτερεύσεις ενώ το τόνισε ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε να επιστρέψουμε στην ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού το 2022». Αναφέρθηκε στη διάκριση που πέτυχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, «μία μεγάλη παγκόσμια διάκριση για τη Θεσσαλονίκη καθώς είναι η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο δίκτυο της ουνεσκο στον τομέα της γαστρονομίας, είναι κάτι που όλοι μαζί του δημιουργήσαμε και το πετύχαμε, ένα παράσημο προώθησης, ένα παράδειγμα που μπορεί να βάλει τη Θεσσαλονίκη όπου πηγαίνει στον κόσμο. Αναδεικνύεται μία γαστρονομική πρωτεύουσα στην εξωστρεφή κάθε προσπάθειας την αναγνωρισιμότητά ελκυστικότητας της πόλης αυτής περιοχής και από δω και στο εξής είμαι πεπεισμένος ότι η συνεργασία μας μπορεί να απογειώσει την πόλη».

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου που είναι και η τιμώμενη πόλη της έκθεσης ανέφερε: «Στόχος μας είναι να αναδείξουν τον τόπο μας αναδείξουμε την εμπειρία της Επιδαύρου και όχι μόνον το θέατρο, σαν έναν εναλλακτικό προορισμό».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ακόμη η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων του τουρισμού από όλη την Ελλάδα.