Skip to main content

ΚΙΝΑΛ - Οι υποψήφιοι απαντούν στη Voria.gr: Γιατί διεκδικώ την αρχηγία

Τι απαντούν οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ στην ερώτηση της Voria.gr για το τι πρεσβεύει η δική τους υποψηφιότητα.

Η Voria.gr στο πλαίσιο της κάλυψης των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, πέραν της προβολής της δραστηριότητας και των θέσεων του κάθε υποψηφίου, απηύθυνε προς όλους τρεις κοινές ερωτήσεις εκ των οποίων οι δύο αφορούν την Θεσσαλονίκη, τις αναπτυξιακές προοπτικές της και τα βασικότερα προβλήματά της.

Παρουσιάζουμε σήμερα τις απαντήσεις των πέντε εκ των έξι υποψηφίων (ο Χάρης Καστανίδης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση) σχετικά με το τρίτο ερώτημα: "Τι πρεσβεύει η δική σας υποψηφιότητα και σε τι διαφοροποιείται των υπολοίπων;" (οι απαντήσεις παρατίθενται με αλφαβητική σειρά).

Νίκος Ανδρουλάκης

Στις εκλογές στις 5 και 12 Δεκεμβρίου το πραγματικό διακύβευμα είναι η επόμενη ημέρα και η προοπτική της Δημοκρατικής Παράταξης στην Ελλάδα. Πώς μπορούμε να διευρύνουμε και να ανανεώσουμε το κόμμα μας, ώστε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Είμαι υποψήφιος γιατί μπορώ να εκφράσω την ανανέωση, την ενότητα και να διασφαλίσω τον διακριτό ρόλο της παράταξής μας. Να αφήσουμε στο παρελθόν τις καθεστωτικές νοοτροπίες, τις παλαιοκομματικές πρακτικές και με ένα νέο πολιτικό ήθος, με ένα πρόγραμμα το οποίο θα συντάξουμε μαζί με τους πολίτες σε κάθε περιφέρεια και στελέχη υψηλής αξιοπιστίας από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, νέους που κοιτούν την πολιτική από μακριά να γίνουμε ξανά το κόμμα που θα εκφράζει πλειοψηφικά τους προοδευτικούς πολίτες.

Παύλος Γερουλάνος

Ο χώρος μας χρειάζεται ηγεσία με προοπτική, για να ενεργοποιήσει ξανά τους χιλιάδες ανενεργούς προοδευτικούς πολίτες που θα ξανακάνουν την πρόταση μας πλειοψηφικό ρεύμα. Ηγεσία με προοπτική σημαίνει 3+1 πράγματα: πολιτική σκέψη, γνώση της αγοράς, ικανότητα διοίκησης και πραγματική πίστη σε συλλογική δουλειά ως εγγύηση της ενότητας στο χώρο. Η υποψηφιότητά μου φέρνει ένα βαθιά πολιτικό σχέδιο που επεξεργάζομαι επί σειρά ετών, με φορείς της κοινωνίας και εξαιρετικούς συνεργάτες. Φέρνει εμπειρία από την αγορά, καθώς είμαι ιδιοκτήτης επιχείρησης την οποία διέσωσα από τη χρεοκοπία και ξέρω καλά πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό. Φέρνει διοικητική εμπειρία, αφού στη θητεία μου στο υπουργείο Πολιτισμού φέραμε αποτελέσματα ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε και κάναμε πράγματα για να αυξήσουμε τον τουρισμό, να λύσουμε τα θέματα των χρηματοδοτήσεων και να κάνουμε μεγάλες τομές στον αθλητισμό. Τέλος, έχω δείξει σε όλη μου τη ζωή, ότι δουλεύω ομαδικά. Ότι δουλεύω στρατηγικά.

Ανδρέας Λοβέρδος

Η απάντηση αυτή δίνεται από τους πολίτες με την τελική τους ετυμηγορία. Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται σε προγραμματικές δεσμεύσεις επί όλων των πολιτικών θεμάτων, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και επιθυμία για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών τώρα και μετά, υπερβαίνει τους κομματικούς μηχανισμούς, επιδιώκει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην νέα εποχή με αποκεντρωμένες διαδικασίες, δημοκρατικά, συμμετοχικά. Να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της συνέχισης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Στο πολιτικό επίπεδο λέω ότι μπορώ να μπω σφήνα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, να επαναπατρίσουμε ψηφοφόρους από ΣΥΡΙΖΑ και από Νέα Δημοκρατία και να βάλουμε τέλος στα ύποπτα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Γιώργος Παπανδρέου

Ο κάθε υποψήφιος φέρνει στον χώρο τις δικές του αξίες και αρχές και αυτές θα αξιολογήσουν οι πολίτες στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν θα μιλήσω για τους συνυποψήφιούς μου, στον κόσμο της παράταξης θα μιλήσω. Πιστεύω στη συμμετοχική διαδικασία που ακούει τον πολίτη και του δίνει φωνή. Αν δεν κάνεις τον πολίτη συμμέτοχο δεν μπορείς να κάνεις τις μεγάλες αλλαγές. Αυτό που αισθάνεται ο κόσμος σήμερα είναι ότι βρίσκεται στο περιθώριο των αποφάσεων και έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η συμμετοχή και η ανάγκη να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μία μεγάλη προοδευτική παράταξη. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους όσοι συνεχίζουν να στηρίζουν το κίνημά μας αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη που έχει απομακρυνθεί. Επιδίωξή μου είναι ένα μεγάλο και προοδευτικό κόμμα.

Είμαι υποψήφιος γιατί εξακολουθώ να πιστεύω στις δυνατότητες του τόπου μας. Δεν έπαψα ποτέ να είμαι ενεργός και γνωρίζω καλά τα βαρίδια που κρατούν τη χώρα πίσω. Έχω την ευκαιρία να έχω πολλά παραδείγματα παγκοσμίως και να γνωρίζω καλά το πως άλλες χώρες τα κατάφεραν. Η χώρα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή στη διεθνή σκακιέρα. Μπορούμε κι εμείς.

Η αλλαγή προϋποθέτει ωστόσο διάθεση για σύγκρουση με κατεστημένες δομές και νοοτροπίες που δεν επιθυμούν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Επείγει ένα θαρραλέο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και για την υλοποίησή του θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους του κοινωνικούς εταίρους.

Υπάρχει η ανάγκη να απεγκλωβιστούμε από το σημερινό δίπολο του συντηρητισμού, που επιθυμεί τη διαιώνιση αναχρονιστικών νοοτροπιών και τον πολίτη ανίσχυρο.

Είναι η ώρα, με βάση τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, την έκρηξη των οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, την κλιματική κρίση, τις διαρκείς απειλές στην δημόσια υγεία, να διαμορφώσουμε το νέο στρατηγικό σχέδιο, για την ασφάλεια της χώρας, την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, με περιφερειακή σύγκληση και κοινωνική συνοχή. Ένα νέο ριζοσπαστικό κίνημα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι απολύτως αναγκαίο. Και αυτό θα το πετύχουμε δημιουργώντας μια μεγάλη και ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα το κάνουμε πλειοψηφικό, για να υπηρετήσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτούς τους στόχους θέλω να υπηρετήσω.

Παύλος Χρηστίδης

Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται, σε όλους εκείνους, τους καθημερινούς ανθρώπους κάθε γενιάς, που έχουν όνειρα και ελπίδες και θέλουν να δουν κάτι νέο και διαφορετικό. Ο κόσμος, και ειδικά η νέα γενιά, θέλει επιτέλους να δει πράξεις. Η πολιτική γίνεται για τους καθημερινούς ανθρώπους για αυτούς που αγωνιούν να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Πρεσβεύω αυτές τις αξίες και θέλω να μιλήσω και να παλέψω για την ανανέωση της παράταξης, για την νέα γενιά και για τη διεύρυνση της δυναμικής μας που τόσο έχουμε ανάγκη. Είμαι εδώ για να μιλήσω για τους νέους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους ανέργους, αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό. Για τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες που έχουν για το αύριο αυτής της χώρας.

Αυτό που φέρνει η υποψηφιότητά μου είναι η ανανέωση με περιεχόμενο, αξίες και ηθική, η διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν, δεν νοιάζονται πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας.