Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Οι υποψήφιοι αρχηγοί απαντούν στις ερωτήσεις της Voria.gr για τη Θεσσαλονίκη

Ερωτήσεις προς τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ απηύθυνε ηVoria εκ των οποίων δύο αφορούν τη Θεσσαλονίκη, τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα προβλήματά της.

Η Voria.gr στο πλαίσιο της κάλυψης των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, πέραν της προβολής της δραστηριότητας και των θέσεων του κάθε υποψηφίου, απηύθυνε προς όλους τρεις κοινές ερωτήσεις εκ των οποίων οι δύο αφορούν τη Θεσσαλονίκη, τις αναπτυξιακές προοπτικές της και τα βασικότερα προβλήματά της. Παρουσιάζουμε σήμερα τις απαντήσεις των πέντε εκ των έξι υποψηφίων (ο Χάρης Καστανίδης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση) σχετικά με το πρώτο ερώτημα: «Ποια είναι η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από την Πολιτεία ώστε η Θεσσαλονίκη να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και προοπτικές;» (οι απαντήσεις παρατίθενται με αλφαβητική σειρά).

Νίκος Ανδρουλάκης

Η Θεσσαλονίκη έχει χορτάσει από λόγια και μεγαλόπνοα σχέδια όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται πράξεις. Τα πλεονεκτήματα της πόλης είναι πολλά. Αν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τις χώρες των Βαλκανίων και ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού, μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής, βάζοντας ουσιαστικά τη Βόρεια Ελλάδα στον χάρτη των ευρωπαϊκών διαδρόμων. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μία πρώτη δράση, αυτή θα ήταν να συνεργαστώ με τις τοπικές αρχές, τους Δήμους, την Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα κοινό στρατηγικό πλάνο για υποδομές και συγκεκριμένες δράσεις, το οποίο δεν θα έχει καταρτιστεί στην Αθήνα, αλλά από τους φορείς της πόλης, ώστε να βγει επιτέλους από τη στασιμότητα που την έχουν καταδικάσει.



Παύλος Γερουλάνος

Στην κομβική αναπτυξιακή και γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης έχουν υποκλιθεί μεγάλες αυτοκρατορίες στο πέρασμα των χιλιετιών. Το ελληνικό κράτος κατάφερε να αντιστρέψει τη ροή της ιστορίας, και να περιορίσει τις δυνατότητες και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης. Ο τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου που εκπροσωπεί η υποψηφιότητά μου και δεν είναι άλλο από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας από κλειστά, αθηναϊκά κέντρα. Πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στους περιφερειακούς θεσμούς, τα πανεπιστήμια, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς, να μπορέσουν επιτέλους να συνεργαστούν, σε περιφερειακά προγράμματα που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν συντεταγμένα στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων. Οι περιφέρειες της Ελλάδας έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν και διαθέτουν άφθονες ανεκμετάλλευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές.  Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, όσο οι θεσμοί τους βρίσκονται υπό ομηρία, λόγω της γραφειοκρατίας και της υπερσυγκέντρωσης των εξουσιών στα υπουργικά γραφεία. Για να γίνουμε ανεξάρτητοι επείγει να θέσουμε τις βάσεις, πρέπει οι πόροι να μπορούν να διανέμονται σε συλλογικούς φορείς που τους επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία και αναδεικνύουν οργανωμένα τα μοναδικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.  



Ανδρέας Λοβέρδος

Την Θεσσαλονίκη τη ζω πάνω από τέσσερις δεκαετίες, από τα φοιτητικά μου χρόνια, και μοιραία με συνδέει από τη μια ένας έντονος συναισθηματικός δεσμός και από την άλλη την γνωρίζω σε βάθος και σε κάθε πολιτική παράμετρο. Ποτέ δεν έλειψα απά τη Θεσσαλονίκη. Το αναπτυξιακό αίτημα της πόλης συνδέεται με τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό της, την τόνωση της απασχόλησης, και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ενδοχώρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης ευρύτερα. Η οικονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Υπάρχει η άμεση ανάγκη αναστροφής του φαινομένου και τώρα είναι η στιγμή. Μια νέα και ανανεωμένη κυβερνητική δομή με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ισχυρή αποκεντρωμένη φύση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη, θα μείωνε την εξάρτηση από την Αθήνα και θα πρόσφερε μια νέα και δυναμική εξωστρέφεια. Από αυτό έχει ανάγκη η πόλη. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία - Θράκη θα έπαιζαν έτσι έναν ισχυρό περιφερειακό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αξιοποιώντας την σπουδαία γεωπολιτική θέση στο σταυροδρόμι των ενεργειακών «δρόμων» προς την Ευρώπη, των συνδυασμένων Μεταφορών από το λιμάνι της προς την διεθνή ενδοχώρα και της θέσης της ως κέντρου καινοτομίας και τεχνολογίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάποιες εμβληματικές επενδύσεις και του διεθνούς ιδιωτικού τομέα, που έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν την βασιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου αναδιάρθρωσης του ρόλου της πόλης.



Γιώργος Παπανδρέου

Για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως και για κάθε Περιφέρεια, είχαμε διαμορφώσει, μέσα από διάλογο σχέδια, για τις βασικές αναπτυξιακές υποδομές. Αρκετά ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Αν δείτε γύρω σας δεν υπάρχει, μεγάλο συγκοινωνιακό έργο που να μην ξεκίνησε μέχρι τις αρχές του 2012. Δυστυχώς τα περισσότερα ακόμη δεν τέλειωσαν, ενώ κανένα νέο δεν έχει ξεκινήσει. Έχει χαθεί πολύς χρόνος, όμως πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη νέα διαβούλευση για την επικαιροποίηση και πιθανόν τον επανασχεδιασμό κάποιων, με βάση τα νέα δεδομένα.

Διαβούλευση και συνεργασία είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέσατε. Πριν απ΄όλα χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής, κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών. Το πρώτο βήμα είναι να χτιστούν συμμαχίες με επίκεντρο το κοινό συμφέρον της περιοχής. Να τελειώσουμε με την πελατειακή λογική του κέντρου εις βάρος της περιφέρειας. Ανοιχτή διαδικασία με συμμετοχή όλων όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Θεσσαλονίκη γεωγραφικά και πολιτιστικά μπορεί και πρέπει να αποκτήσει έναν περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια. Είναι ζωτικής σημασίας η πρόοδος της περιοχής για όλη την Ελλάδα. Και εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία παραμένει το γραφειοκρατικό σύστημα συγκεντρωμένο στην Αθήνα, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες της Μακεδονίας να αισθάνονται αποκομμένοι από τις υπηρεσίες του κράτους.

Αναπτυξιακά η Θεσσαλονίκη φέρει το πλεονέκτημα της βαλκανικής αγοράς και εφόσον οικοδομήσουμε ένα κράτος διαφάνειας και αξιοκρατίας, αυτό θα αναδείξει την περιοχή ως ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις.

Συμμετοχικές διαδικασίες, λοιπόν, με τις παραγωγικές δυνάμεις για μία δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή που επιβάλουν οι προκλήσεις. Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και ειδικά της πληροφορικής και των επικοινωνιών, μαζί με τις αναπτυξιακές υποδομές που διαθέτει και αυτές που πρέπει να ολοκληρωθούν, μπορεί να διευρύνει τον ζωτικό της χώρο στην Κεντρική Ευρώπη και γενικότερα, κάτι που σημαντικές παραγωγικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη εξωστρέφεια το κάνουν, εδώ και χρόνια.



Παύλος Χρηστίδης
 
Αυτό μπορούμε σίγουρα να το πετύχουμε αξιοποιώντας την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που μπορεί ο ψηφιακός της εγκέφαλος και το πολιτικό και οικονομικό forum να μείνουν στο κέντρο, αλλά το σώμα της να μεταφερθεί δυτικά, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης και σε αυτές τις περιοχές, που το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Η ΔΕΘ είναι ένας χώρος ιδεών, ανάπτυξης και προόδου και μέσα από αυτήν να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα.