Skip to main content

Κοντοζαμάνης για ακαταδίωκτο: Η Επιτροπή πρέπει να αποφασίζει ανεπηρέαστα

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε πως η ρύθμιση αποτρέπει πρόσωπα που είτε εν αγνοία είτε σκοπίμως κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων.

Για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για την εν λόγω ρύθμιση τοποθετήθηκε κατόπιν ερώτησης στη σημερινή τακτική ενημέρωη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως είπε, «η ρύθμιση αυτή έχει να κάνει με τον θεσμό και όχι με τα συγκεκριμένα πρόσωπα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα λίγο με υπευθυνότητα, γιατί υπάρχουν και άλλα όργανα στο δημόσιο τα οποία λειτουργούν υπό ανάλογες ρυθμίσεις».

Σκοπός μας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «είναι να θωρακίσουμε τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να αποτρέψουμε πρόσωπα τα οποία είτε από άγνοια είτε σκοπίμως κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων που παρέχει ο νομοθέτης και δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της επιτροπής». «Οφείλουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ευθυκρισία και ανεξαρτησία της επιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα και να εισηγούνται αναλόγως» πρόσθεσε και τόνισε: «Άλλωστε, η επιτροπή αποτελείται από επιστήμονες και η διατύπωση επιστημονικών απόψεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα δίωξης».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση το 2016 είχε θεσπίσει το ανεύθυνο για τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού και του εθνικού συμβουλίου καταπολέμησης του ντόπινγκ».

Σε ό,τι αφορά την αστική ευθύνη των γιατρών ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως «το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες, οι γιατροί δεν ευθύνονται έναντι τρίτων και θέλω να το καταστήσω σαφές για να μην υπάρχει κινδυνολογία ούτε εντυπώσεις και εφόσον παραστεί η ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης ο νομοθέτης εδώ είναι να καλύψει οποιοδήποτε κενό θα προκύψει».