Skip to main content

Κορωνοϊός - Σχολεία: Δεν αλλάζει το πρωτόκολλο για λουκέτο με 50% +1

Υπουργεία Παιδείας και Υγείας κλείνουν κάθε συζήτηση για αναθεώρηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων και για το πότε θα κλείνουν τα τμήματα

Ανησυχία προκαλούν σε γονείς και εκπαιδευτικούς η διασπορά του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα και η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα στους μαθητές.

Το κλείσιμο δύο τμημάτων στην περιοχή της Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη, και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες είχαν ως αποτέλεσμα γονείς να ζητούν αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και κυρίως για το πότε θα πρέπει να κλείνει ένα τμήμα.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Επιτροπής Ειδικών αλλά και το υπουργείο Παιδείας βάζουν τέλος σε αυτή τη συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα αναθεώρησης του πρωτοκόλλου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, τηρείται απαρέγκλιτα αυτό που έχουμε πει για το ποσοστό 50%+1», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο Αλέξανδρος Κόπτσης Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό είναι 2 τις χιλιοίς εκπαιδευτικών και μαθητών που έχουν βρεθεί θετικοί. «Έχουμε μια σταθερή τάση στα ποσοστά αυτά. Τα σχολεία θέλουμε και πρέπει να μείνουν ανοιχτά», υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης. Όπως ανέφερε, η εκπαιδευτική κοινότητα θωρακίζεται και με τον εμβολιασμό και με τα πολλά τεστ που γίνονται.

Εξαδάκτυλος: Πολύ νωρίς να κρίνουμε το πρωτόκολλο λειτουργίας

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σκέψη ή συζήτηση για αναθεώρηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων. «Αυτή τη στιγμή το πρωτόκολλο εφαρμόζεται μόλις δύο εβδομάδες – είμαστε στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως λειτουργεί. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγες μέρες να κάνουμε συζήτηση για αλλαγές», τόνισε. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι αρχικά πρέπει να δουν στην Επιτροπή πως θα λειτουργήσει το πρωτόκολλο, τι προβλήματα θα προκύψουν και αν θα έχουμε νοσηλείες παιδιών. «Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε για το εάν χρειάζεται να κάνουμε κάποια αλλαγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο παιδίατρος, επιστημονικός συνεργάτης της Παιδοπνευμονολογικής Μονάδας της Γ´ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ και της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας, Νίκος Καρανταγλής, εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν θα είχαμε λιγότερα κρούσματα σε περίπτωση που ένα σχολικό τμήμα έκλεινε νωρίτερα και όχι με το 50%+1. «Ο ένας λόγος είναι ότι πολύ κόσμος έχει κουραστεί και έχει χαλαρώσει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι κυρίως το σχολείο αλλά το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων και πως ο κόσμος πλέον συγχρωτίζεται, τώρα βρίσκουμε ένα σωρό παιδιά αν έχουν μολυνθεί με τα self test και με μεγαλύτερη ασφάλεια με τα rapid test», σημείωσε. Ο κ. Καρανταγλής εξήγησε πως η λογική του 50%+1 είναι να μην ξανά κλειστούν τα παιδιά μέσα στα σπίτια και χάσουν άλλη μια χρονιά εκπαίδευσης. «Αν μίκραινε το όριο θα είχαμε σε δύο εβδομάδες από τώρα πολλά σχολεία κλειστά και χωρίς ουσιαστικό λόγο για την υγεία των παιδιών», υπογράμμισε ο κ. Καρανταγλής μιλώντας στη Voria.gr.

Ανησυχία γονέων – Φόβοι για άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά

«Η εικόνα που έχουμε από τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα. Τα πρωτόκολλα του υπουργείου δεν είναι πρόληψης της μετάδοσης του ιού αλλά υπερμετάδοσης. Αν περιμένουμε να πάρουμε μέτρα όταν αρρωστήσουν οι μισοί μαθητές σε ένα τμήμα, αυτό δεν είναι πρόληψη αλλά διαχείριση της πανδημίας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς. Μιλώντας στη Voria.gr μετέφερε την αγωνία που έχουν οι γονείς για το τι θα επικρατήσει φέτος στα σχολεία. «Δυστυχώς το υπουργείο είχε δύο χρόνια να πάρει μέτρα αλλά άνοιξε τα σχολεία με αυτά τα μέτρα. Η κατάσταση στην πόλη μας είναι τραγική», υπογράμμισε ο κ. Κοκονάς και εξέφρασε φόβους μήπως και φέτος πάει χαμένη η σχολική χρονιά.

Να σημειωθεί πως την αντίθεσή του για το 50%+1 εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα «βαθιά επικίνδυνο». 

Σύμφωνα πάντως με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στις οποίες αναφέρθηκε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 20 ετών, αυξήθηκε κατά μόλις 16%. Σύμφωνα με την ίδια είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις – ευτυχώς – το 1,5 των ενεργών νοσηλειών.