Skip to main content

Κορωνοϊός: Δύο Έλληνες μεταξύ των επιβατών στο Diamond Princess

Υπολογίζεται ότι η διαδικασία επαναπατρισμού θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Δύο Έλληνες βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε «καραντίνα» στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 355 κρούσματα.

Οπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η διαδικασία επαναπατρισμού τους θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες πρεσβείες. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία επαναπατρισμού θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο υπουργός.

70 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μεταξύ των επιβαινόντων

Εβδομήντα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο.

Ο υπουργός διευκρίνισε σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη ειδησεογραφική εκπομπή του ιαπωνικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο ανέρχεται πλέον σε 355.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε υποβάλει σε εξετάσεις συνολικά 1.219 ανθρώπους και 355 αποκαλύφθηκε ότι είναι θετικοί», είπε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Από το σύνολο των ανθρώπων που είναι φορείς του COVID-19, οι 73 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Πάνω από 3.700 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που έκανε κρουαζιέρα όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Αυτό το πρώτο κρούσμα ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να θέσουν το πλοίο σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα. Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό δεν σταματά να αυξάνεται.

Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Σχεδόν 1.700 οι νεκροί από τον κορωνοϊό


Στο μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα ο νέος κορωνοϊός πλησίασε σήμερα τους 1.700, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Υγείας της Γαλλίας ότι καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός εξαιτίας του COVID-19 εκτός Ασίας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν σήμερα οι κινεζικές αρχές, η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.665 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα -πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο- η πλειονότητα των οποίων ζούσαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης από τον Δεκέμβριο.