Skip to main content

Κορωνοϊός: Ευκαιρία για ρετουσάρισμα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Η διοίκηση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτήν την περίοδο που οι δρόμοι είναι άδειοι προκειμένου να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Εκτός από τις πολύ δυσάρεστες υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις, η πανδημία του κορωνοϊού έχει και κάποιες παράπλευρες ωφέλειες. Μία απ' αυτές είναι η κατακόρυφη μείωση της κυκλοφορίας, απόρροια της απαγόρευσης των αδικαιολόγητων μετακινήσεων. Η εικόνα την οποία εμφανίζουν οι παντελώς άδειοι δρόμοι της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι πρωτόγνωρη. Την ευκαιρία αυτή θέλησε να εκμεταλλευτεί ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να προχωρήσει σε ένα ρετουσάρισμα σε βασικούς οδικούς κόμβους καθώς και κύριους οδικούς άξονες της πόλης.

Η αρχή έγινε από τον οδικό κόμβο στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Συνεργεία του δήμου προχώρησαν χθες σε διαγραμμίσεις σε όλες τις διαβάσεις πεζών στον συγκεκριμένο κόμβο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στις διαγραμμίσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν κάποια καινούργια χρώματα, πιο φωτεινά και πιο ανθεκτικά. «Εφόσον αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά και πιο λειτουργικά θα τα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες διαβάσεις», ανέφερε στην Voria.gr υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διοίκηση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτήν την περίοδο που οι δρόμοι είναι άδειοι. «Θα προχωρήσουμε σε διαγραμμίσεις σε πολλές περιοχές, μαζί και με επιδιορθώσεις στο οδόστρωμα όπου έχουν εντοπιστεί λακκούβες κ.λπ.». Κάποιες τέτοιες επιδιορθώσεις έγιναν χθες στη Λεωφόρο Στρατού.

Πάντως, λόγω των περιορισμών, ο δήμος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα όσον αφορά τις προμήθειες. Παράλληλα, κάποιες δημοπρασίες οι οποίες ήταν σε εξέλιξη, μετατίθενται χρονικά καθώς οι υποψήφιοι ανάδοχοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Λειτουργεί ξανά το κτήριο της ΠΚΜ στην Στρωμνίτσης

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρι Μπίλλια «κάποιοι διαγωνισμοί οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο ανοίγματος των προσφορών θα πάνε λίγο πιο πίσω, όμως, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε κανονικά ό,τι έχουμε προγραμματίσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα προχωρήσουν κανονικά οι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί για έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η τρέχουσα εργολαβία που αφορά σε έργα οδοποιίας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, συνεπώς έως τότε θα πρέπει να έχει ανακηρυχθεί ο νέος ανάδοχος για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να συνεχιστούν τα έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι από χθες επαναλειτουργεί το κτήριο επί της οδού Στρωμνίτσης 53 στο οποίο στεγάζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Υπενθυμίζεται πως το κτίριο είχε κλείσει στις 13 Μαρτίου καθώς είχε διαγνωστεί κρούσμα κορωνοϊού σε στέλεχος της Διεύθυνσης που είχε ταξιδέψει στη Μαδρίτη. Ωστόσο, ευτυχώς δεν υπήρξε διασπορά του ιού και όσοι υπάλληλοι τέθηκαν σε κατ' οίκον παραμονή, δεν εκδήλωσαν κανένα σύμπτωμα της νόσου covid-19.