Skip to main content

Κορωνοϊός: Μπήκαμε και επισήμως στην «ανοσία της αγέλης»

Όταν έχεις να κάνεις με μια κοινωνία που έμεινε πάνω από 40 μέρες «κλειδωμένη» στο σπίτι της, τότε κάθε αντίδραση θα πρέπει να είναι αναμενόμενη

Ελεγε πρόσφατα ο Παναγιώτης Πικραμμένος: «Πεταγόμαστε πολύ εύκολα από το ένα άκρο στο άλλο». Και τον θυμηθήκαμε βλέποντας τις εικόνες της μετά – καραντίνας εποχής. Από το «όλοι μέσα» περάσαμε στο «δεν τρέχει τίποτα». Και στην πραγματικότητα, όπως μας έλεγε ακαδημαϊκός που παρακολουθεί με μεγάλο σκεπτικισμό όσα συμβαίνουν γύρω του, στην πραγματικότητα «έχουμε μπει κανονικά στην εποχή της ανοσίας της αγέλης». Ουσία, γιατί τύποις τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. Όμως, όταν έχεις να κάνεις με μια κοινωνία που έμεινε πάνω από 40 μέρες «κλειδωμένη» στο σπίτι της, τότε κάθε αντίδραση θα πρέπει να είναι αναμενόμενη.

Αρκεί μια βόλτα με αστικό λεωφορείο, σαββατοκύριακο και με προορισμό κάποια ακτή, για να καταλάβει κανείς το νόημα της συζήτησης. Το θέμα είναι αν θα υπάρξει τίμημα και πόσο ακριβό. Θα το μάθουμε, ενδεχομένως, στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, πρέπει να περάσουν 14 μέρες από ένα γεγονός για να μετρήσουμε τις επιπτώσεις του σε κρούσματα – ελπίζουμε όχι σε νεκρούς.

Αν ο δείκτης παραμένει επίπεδος, όπως σήμερα, τότε όλα καλά. Αν όμως όχι; Τότε, τι; Υπάρχει ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε μερική έστω καραντίνα; Από την κυβέρνηση μας λένε ότι η γραμμή άμυνας θα είναι «τοπικοί αποκλεισμοί». Όπως, δηλαδή, συνέβη στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Θα αρκεί όμως; Και πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος την ανάγκη των ανθρώπων να πάνε σε μια παραλία, εν μέσω καύσωνα; Θα τοποθετήσει έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο; Θα βάλει έναν ελεγκτή σε κάθε beach bar; Όχι.

Γι' αυτό επιμένουμε ότι στην πραγματικότητα η ελληνική κοινωνία εισέρχεται στη φάση της ανοσίας της αγέλης. Λαμβάνοντας οπωσδήποτε κάποια μέτρα προσωπικής υγιεινής, που όμως δεν μπορούν να υπερασπιστούν κανέναν που βρίσκεται στοιβαγμένος με άλλους 40 – 50 σε ένα λεωφορείο. Οσες μάσκες κι αν φοράει. Οσα γάντια κι αν έχει μαζί του, όσο καλή διάθεση κι αν έχει στο τέλος της ημέρας. Το σίγουρο είναι λοιπόν ότι θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Κι απλώς, από κάποια στιγμή και μετά, θα κάνει τον σταυρό του να μην την πατήσει...