Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με τρεις φρέσκιες παραστάσεις το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ

Ξεκινάει το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος - Οι τρεις νέες παραστάσεις που θα ανεβούν την εφετινή θερινή περίοδο.

Της Καλλιόπης Καλύμνιου

Με φρέσκιες παραστάσεις... εκτός κατάψυξης ξεκινάει το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός, δήλωσε ότι οι συνθήκες τους προηγούμενους μήνες για το κρατικό θέατρο ήταν δύσκολες. Ωστόσο, επισήμανε ότι επειδή υπάρχουν ειδικές δυνάμεις και όραμα, το ΚΒΘΕ κατόρθωσε να έχει τρεις νέες παραστάσεις στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι η ποιότητα γεννά την καινοτομία. Παρότι ήταν ένα ταξίδι με πολλούς αγνώστους, υπήρξε ακράδαντη πίστη στο εγχείρημα», τόνισε ο κ. Κολοβός.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στα οικονομικά ζητήματα του ΚΘΒΕ, στο οποίο η Κωνσταντία Παπαποστόλου, οικονομική διευθύτρια του Θεάτρου, επισήμανε ότι «το κρατικό θέατρο δεν χρωστάει ευρώ». Η κ. Παπαποστόλου, σημείωσε ότι το «2020 τα έσοδα ήταν μειωμένα, αλλά ήταν γενναιόδωρη η στήριξη του υπουργείο Πολιτισμού. Το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα ήταν 400.000 ευρω. Η οικονομική έκθεση του θεάτρου απέναντι σε τρίτους και στην κυβέρνηση είναι μηδέν. Το κρατικό δεν χρωστάει ευρώ».



Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ, το οποίο ετοιμάστηκε μέσα σε τρεις μήνες, είναι:

Η «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

Το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’Νηλ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, 2ος χρόνος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, καλλιτεχνικός συντελεστής του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτης της πρώτης παράστασης του καλοκαιρινού προγράμματος, δήλωσε ότι «το ΚΘΒΕ έχει και... παραστάσεις στην κατάψυξη, όχι μόνο παραστάσεις θερμές», αναφερόμενος σε παράσταση που ακυρώθηκε τον χειμώνα λόγω της πανδημίας, ενώ παράλληλα προσθεσε ότι σε αυτήν την παράσταση έχουν επενδύσει όλοι οι συντελεστές, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο.

Σημειώνεται ότι το ΚΘΒΕ κατά τη διάρκεια των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας, λειτουργούσε διαδικτυακά, προβάλλοντας ψηφιακές παραστάσεις.



Η Αμαλία Κοντογιάννη, συντονίστρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους ανέφερε ότι το  Φεστιβάλ ξεκινάει δυναμικά με μεγάλο πρόγραμμα και τεράστια ποικιλία, ενώ οι παραστάσεις θα γίνονται και δια ζώσης και διαδικτυακά. Η κ. Κοντογιάννη δήλωσε ότι το Φεστιβάλ είναι διεθνές γιατί «δεν φτάνει να βρεθούμε μόνο μεταξύ μας. Είναι κρίσιμο να δούμε τι γίνεται στο κόσμο γύρω μας».

Σημειώνεται οτι στο Διεθνες Φεστιβάλ Δασους θα πραγματοποιηθούν 19 παραστάσεις από 13 χώρες και με μία πολύ σημαντική παράσταση στο δημόσιο χώρο από 10 έως 20 Σεπτεμβρίου. Θα υπάρξει πλήθος διαφορετικών παραγωγών που θα προβάλλονται για 48 ώρες κάθε μέρα. Η κ. Κοντογιάννη επισήμανε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα.