Skip to main content

Κτήμα Νεραντζή: Σερραϊκοί οίνοι σε εστιατόρια με αστέρια Michelin ανά τον κόσμο

Το οινοποιείο του Νεραντζή Μητρόπουλου, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα η ΠτΔ στην Πεντάπολη, κατακτά με τα κρασιά του τη διεθνή γαστρονομική κοινότητα.

Βλέπει τα κρασιά του ως μικρές νίκες αισιοδοξίας απέναντι στη ματαιότητα αυτού του κόσμου. Με έντονη άλλωστε τη διάθεση της φιλοσοφίας μέσα του, αλλά και το πνεύμα του πρωταθλητισμού, αφού υπήρξε επί χρόνια προπονητής στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ενσταλάζει στις φιάλες λίγη από την όρεξή του για τη ζωή, από τη μεθοδικότητα του αθλητή, αλλά και από την ευλογία που θεωρεί ότι έχει λάβει από τον τόπο όπου ζει. Ο Νεραντζής Μητρόπουλος του Κτήματος Νεραντζή, που έχει την έδρα του στην Πεντάπολη Σερρών, μετρώντας πλέον 23 χρόνια στον χώρο του οίνου, βλέπει τα κρασιά του να συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους εστιατορίων με δύο και τρία αστέρια Michelin σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Παρίσι και Μόναχο και να ταξιδεύουν, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και κατά καιρούς στη Φιλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία.

Σε όλη αυτή την πορεία ο τόπος του έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Έγινε άλλωστε η πηγή έμπνευσης ώστε το 1998 να ξεκινήσει με δικές του ενέργειες η καταγραφή των δύο σερραϊκών ποικιλιών αμπέλου, της Ασπρούδας Σερρών και του Κόνιαρου, όπως και η αναγνώριση του τοπικού οίνου Σερρών.

Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα το οινοποιείο του, όπου ενεργό συμβολή έχουν οι δύο κόρες του Ευανθία και Θεοπούλα, ήταν ένας από τους σταθμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Σέρρες με την αφορμή των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.



Το οινοποιείο του Κτήματος, επιφάνειας 1.750 τ.μ., βρίσκεται στην καρδιά μιας έκτασης 200 στρεμμάτων με 108 στρέμματα αμπελώνα, κτήματα με ελιές, συκιές, λίγα οπωροφόρα δέντρα, αλλά και χώρους για εκδηλώσεις, δεξιώσεις και γευσιγνωσία. Είναι δε επισκέψιμο και αναδεικνύει έναν όμορφο τόπο που, όπως σημειώνει ο Νεραντζής Μητρόπουλος, κατοικήθηκε πριν από 5000 χρόνια. Μάλιστα, εντός της επόμενης διετίας δρομολογείται νέα επένδυση για την επέκτασή του κατά 1.000 τ.μ., ώστε να φιλοξενήσει αποστάγματα, αλλά και τα λευκά κρασιά του Κτήματος. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 60.000 και 70.000 φιαλών, οι ετικέτες του Κτήματος Νεραντζή είναι 10 – για τις οποίες έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ και στο Μονπελιέ της Γαλλίας- ενώ οι ποικιλίες του αμπελώνα του, ο οποίος μπήκε σε διαδικασία αναμόρφωσης από το 2019, περιλαμβάνουν Κόνιαρο, Λημνιό, Cabernet, Syrah, Ασπρούδα Σερρών, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ζουμιάτη και Μαλβάζια αρωματική.  



Το αμπέλι, η παράδοση και το άρωμα της ιστορίας

Ο Νεραντζής Μητρόπουλος μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι του παππού και οι παιδικές του μνήμες στο χωριό του, τον Δραβήσκο Σερρών, κυριαρχούνταν από τον τρύγο. Φεύγοντας στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη γυμναστική ακαδημία, είχε πάντα στο μυαλό του το κρασί και όταν επέστρεψε μαζί με τη σύζυγό του πια για να φτιάξουν το σπίτι τους στις Σέρρες, θέλησε να μείνει πιστός στην οινική παράδοση της οικογένειάς του, όχι όμως με φολκλόρ τρόπο, αλλά με μια σύγχρονη οπτική. Κάπως έτσι το ζευγάρι αγόρασε σταφύλια και έφτιαξε το πρώτο κρασί στο… διαμέρισμά του, προτού βάλει τα πρώτα τρία στρέμματα αμπελιών στους Επταμύλους Σερρών. Από το 1988 και την πρώτη εκείνη απόπειρα μέχρι τη δημιουργία της επιχείρησης το 1998 η παραγωγή ήταν για ιδία χρήση. Το 1998 αξιοποιώντας τα 13 στρέμματα που διέθεταν πλέον στους Επταμύλους οι δυο τους δημιούργησαν το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί για την περιοχή των Σερρών. Το Κτήμα άρχισε να αναπτύσσεται και η απόφαση της μίας κόρης της οικογένειας, της Ευανθίας, να σπουδάσει οινολογία δρομολόγησε μια νέα πορεία.

Το 2003 και στο πλαίσιο της αναζήτησης καινούριων χωραφιών, αλλά και μιας νέας προοπτικής, ο Νεραντζής Μητρόπουλος βρέθηκε στην Πεντάπολη Σερρών, έναν τόπο που σύμφωνα με καταγραφή του 1840 φιλοξενούσε κάποτε 10.000 στρέμματα αμπελώνα. Έτσι, άρχισε σταδιακά να αγοράζει κτήματα στην περιοχή, κάνοντας ουσιαστικά τα πρώτα βήματα αναβίωσης του φημισμένου της αμπελώνα και παίρνοντας με κάθε χωράφι, όπως λέει, την ευχή των παππούδων που κάποτε είχαν χύσει τον ιδρώτα τους εκεί. «Αισθάνομαι πραγματικά ότι κουβαλώ την ευχή όλων αυτών των ανθρώπων που δούλεψαν αυτή τη γη» λέει χαρακτηριστικά. Το 2005 το Κτήμα Νεραντζή ξεκίνησε την κατασκευή του νέου του οινοποιείου στην καρδιά των αμπελώνων της Πεντάπολης και το 2007 ολοκλήρωσε τον πρώτο του τρύγο από εκεί. Το επόμενο βήμα ήταν εξαγωγικό και ήρθε το 2009 σε μια προσπάθεια η οινική παράδοση της περιοχής να γίνει γνωστή και εκτός συνόρων. Πλέον το 60% του τζίρου του Κτήματος προέρχεται από τις εξαγωγές. Όλα εκείνα τα χρόνια ο Νεραντζής Μητρόπουλος εργαζόταν ως καθηγητής φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο, έχοντας μάλιστα ολοκληρώσει και ένα διδακτορικό, ενώ ήταν και προπονητής ελληνορωμαϊκής πάλης, παίρνοντας μάλιστα μέρος και στην Ολυμπιάδα του 2004.    



Το 2012 το Κτήμα Νεραντζή υλοποίησε τη δεύτερη μεγάλη επένδυση του οινοποιείου με προσθήκη νέας υπόγειας κάβας, χώρων γευσιγνωσίας, εστιατορίου και χημείου για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων, ενώ η επιστροφή της Ευανθίας από το πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, όπου συνέχισε τις σπουδές της μετά το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, έφερε νέο αέρα.

«Πιστεύω πως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή, είναι η έκφραση του Θεού μέσα από τον άνθρωπο. Κάπως έτσι ήμουν κι εγώ προορισμένος να κάνω κρασί» λέει ο Νεραντζής Μητρόπουλος.