Skip to main content

Λινού: Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη

Η καθηγήτρια εξέφρασε την ανησυχία της για τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής, «διότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ανοιχτό αέρα».

Για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, και σχολίασε παράλληλα, την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

«Είναι καινούριο στέλεχος, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Στην Ινδία έχει εντοπιστεί τον Δεκέμβριο και έχει μέσα και τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. Υπάρχουν τέτοια κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι πιο επικίνδυνος. Στην Ινδία αυτοί που μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο, τον περνούν πολύ ήπια», υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια.

Επίσης, τόνισε πως «είμαστε σε καλό δρόμο, έχουν πέσει σημαντικά τα κρούσματα και οι αριθμοί στα νοσοκομεία και είμαστε σε έναν καινούριο δρόμο» αλλά όπως σημείωσε, «είναι φοβερό ότι έχουμε περισσότερους από 10.000 νεκρούς. Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι δεν πήγαμε όσο καλά είχαμε πάει στην αρχή».

Σχετικά με την εστίαση και το άνοιγμά της, «θα ήθελα να καλέσω όλους τους επαγγελματίες να συστρατευθούν με όλους και να διευκολύνουν την τήρηση των μέτρων. Εκείνο που λιγάκι με ανησυχεί είναι ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής, διότι σε αυτούς τους χώρους δεν υπάρχει πρόσβαση σε ανοιχτό αέρα. Καλό θα είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τις ώρες που δεν έχει πολλή κίνηση για να πάνε σε αυτούς τους χώρους».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επαναληφθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από το φθινόπωρο, «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και την πορεία της υγείας όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αλλά και τυχόν νέες παραλλαγές του ιού, για να δούμε εάν θα χρειαστεί του χρόνου να κάνουμε μια ανανεωμένη δόση εμβολίου», σημείωσε η κ. Λινού.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην οδηγία του αμερικανικού CDC σύμφωνα με την οποία δύο εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν χωρίς μάσκα ακόμη και σε εσωτερικό χώρο μια συζήτηση που «άναψε» και στην Ελλάδα μετά από σχετικά αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα.

«Μπορούμε πράγματι δύο εμβολιασμένοι να βρεθούμε σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Μάλιστα, μπορεί και ένας εμβολιασμένος να βρεθεί με έναν ακόμη που δεν έχει εμβολιαστεί αρκεί να μην είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Άρα, με έναν ηλικιωμένο δεν μπορούμε να βρεθούμε χωρίς μάσκα» επεσήμανε.