Skip to main content

Lockdown: Την Παρασκευή οι αποφάσεις - Τι μέλλει γενέσθαι με σχολεία και εστίαση

Την Παρασκευή φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το πώς θα κινηθεί η χώρα τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές εν μέσω της πανδημίας.

Την Παρασκευή, πολύ πιθανό και με ένα μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πώς θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα μέχρι τουλάχιστον και τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, φαίνεται ότι τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά από το νέο έτος, το 2021. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία μετατίθεται όπως όλα δείχνουν το lockdown, με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πολύ δύσκολο φαίνεται πως είναι το άνοιγμα της εστίασης. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυτές οι επιχειρήσεις πιθανολογείται πως θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα διασπορά του κορωνοϊού.

Με δεδομένο τον στόχο της κυβέρνησης να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown, αλλά και το διατυπωμένο αίτημα πλήθους ειδικών που ζητούν παράταση των μέτρων ακόμα και μετά την 21η Δεκεμβρίου, φαίνεται πλέον καθαρά ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει ιδιαίτερα συντηρητικά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Καθημερινή, το μήνυμα του πρωθυπουργού την Παρασκευή δεν πρόκειται να είναι ένα μήνυμα ημερομηνιών αλλά ένα ασφαλές σενάριο οριστικής εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση με ορίζοντα την άνοιξη όταν και εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός μίας κρίσιμης «μάζας» του πληθυσμού.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν άλλωστε την ρευστότητα του επιδημιολογικού τοπίου ως προς τα κρούσματα, αλλά και την σταθερή πίεση που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα.

Δείτε σχετικά: Κορωνοϊός: Νέο σοκ με 111 νεκρούς - 2.199 νέα κρούσματα, 596 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Στα ύψη ξανά τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 326 στην Κ. Μακεδονία