Skip to main content

Λογισμικό-σύμμαχος των καρκινοπαθών παιδιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το λογισμικό-σύμμαχος των καρκινοπαθών παιδιών θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Έναν κρίσιμο σύμμαχο αποκτούν τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. Πρόκειται για ένα λογισμικό που θα παρακολουθεί από απόσταση τα καρκινοπαθή παιδιά και μάλιστα θα δίνει τη δυνατότητα για εξατομικευμένη διαχείρισή τους.

Το λογισμικό θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά για τα παιδιά της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, έπειτα από την έγκριση της σχετικής εισήγησης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσω του λογισμικού θα γίνεται η επικοινωνία και συνεργασία των στελεχών του τμήματος της κλινικής με τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, με τους γονείς τους, αλλά και με εξωτερικούς επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και η ποιότητα ζωής των παιδιών, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο και η έκθεσή τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένες πιθανότητες λοιμώξεων, όπως περιέγραψε στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε ειδική επιχορήγηση για την υλοποίηση του έργου.

Η κ. Πατουλίδου, τόνισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει επιστημονικές προτάσεις αξιόλογες που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ειδικότερα εκείνης των παιδιών με καρκίνο.

«Το έργο αφορά στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής εφαρμογής που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας και συνεργασίας των στελεχών, του τμήματος με τους ασθενείς και τους γονείς και εξωτερικούς επαγγελματίες υγείας για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Όπως βεβαίως και των ασθενών με καρκίνο. Έτσι ευελπιστούμε ότι θα αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε ασφαλή φροντίδα και εξατομικευμένη θεραπεία, χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση τους στο νοσοκομείο και η έκθεση τους σε 'ένα περιβάλλον που ούτως ή άλλως είναι ευάλωτο στις ομάδες αυτές, σε ένα περιβάλλον με αυξημένες πιθανότητες λοιμώξεων ειδικά αυτήν την περίοδο που δεν έχει τελειώσει ακόμη η νόσος του covid. Το έργο κρίνεται επείγον και επιτακτικό λόγω της πανδημίας και στη χώρα μας κρίνεται απαραίτητο γιατί θα συμβάλλει στη σημαντική ελάττωση των εισαγωγών στα επείγοντα και τη μειωμένη διάρκεια νοσηλείας. Σε συνδυασμό με την επέκταση της πληροφορίας με δεδομένα πλέον από τον ίδιο τον ασθενή, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των θεραπειών και περιορίζεται σημαντικά το κόστος και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, με τη βελτίωση της υγείας των ασθενών. Η εφαρμογή του λογισμικού είναι πιλοτική και είναι εγγεγραμμένο το έργο στο πρόγραμμα μας», υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, που είναι και γιατρός εξήρε τη σπουδαιότητα του έργου, τονίζοντας ότι τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο δεν είναι απλοί ασθενείς με ένα παροδικό νόσημα αλλά μικροί ασθενείς με τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η πάθηση για την ανάπτυξή τους και τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το παιχνίδι. Η καθημερινή ή συχνή επαφή παιδιών, γονέων και κηδεμόνων με το νοσοκομείο προκαλεί επιπλέον άγχος και προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου και σημείωσε ότι «εάν δουλέψει σωστά αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα των 18 μηνών θα ανοίξει δρόμους συνολικά στο σύστημα υγείας για το πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι μικροί ασθενείς όταν με το καλό φεύγουν από το νοσοκομείο αλλά η διάρκεια αποθεραπείας τους μπορεί να κρατήσει για πάρα πολλά ακόμη χρόνια».