Skip to main content

Μαγιορκίνης: Σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας

O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας τόνισε ότι «αναμένουμε στη χώρα υψηλότερο τείχος ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και των νέων».

«Η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης και τάση συρρίκνωσης» στην Ελλάδα, τόνισε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επισήμανε ότι το πώς θα κινηθεί η πανδημία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αναφέρθηκε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την άλλου τύπου κινητικότητα, αιτιολογώντας τα σημάδια της σταθεροποίησης που παρατηρούνται.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και των νέων, που συμβάλλει στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», ως εκ τούτου προχώρησε σε νέα έκκληση για εμβολιασμό.

Διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, επισημαίνοντας ότι «αν είχαμε 10% περισσότερο ποσοστό εμβολιασμού θα είχαμε περίπου 100 διασωληνωμένους τώρα». Και ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «ο εμβολιασμός δεν αύξησε τις μεταλλάξεις», δίνοντας επ’ αυτού μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση να αυξάνει την δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών».

Σε επόμενο ερώτημα, τόνισε ότι «δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες για θεραπευτικό σχήμα άμεσα».