Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Ο καιρός πήγε πίσω τα αλώνια-Τι ανησυχεί τους παραγωγούς

Βροχές και χαλάζι επηρέασαν τη φετινή παραγωγή σε σιτηρά, κριθάρι και βιοκαύσιμα. Τι ανησυχεί τους παραγωγούς σε Θεσσαλονίκη και Κ. Μακεδονία.

Με καθυστέρηση 15 ημερών εξελίσσεται ο αλωνισμός των χωραφιών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, με το μεγάλο ζητούμενο για τους αγρότες να είναι οι τιμές στα σιτηρά, το κριθάρι και την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο, που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα.

Η αστάθεια του καιρού, οι πολλές και συνεχόμενες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος και οι χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές είχαν σημαντικές επιπτώσεις στη φετινή παραγωγή και είναι ερώτημα τι συνέπειες θα έχουν στις τιμές. Από την άλλη και η πανδημία του κορωνοϊού είχε τις δικές της επιπτώσεις, καθώς η κατανάλωση μειώθηκε, οπότε είναι ένα θέμα τι θα γίνει με τη ζήτηση των προϊόντων, που καθορίζει και την τιμή του καθενός.

«Τα αλώνια φέτος είναι ταλαιπωρία. Ειδικά στην επαρχία Λαγκαδά, με τις πολλές βροχές, ακόμη οι θεριζοαλωνιστικές βουλιάζουν σε χωράφια», τόνιζαν αγρότες στη Voria.gr.

Κι ενώ φαινόταν ότι σε επίπεδο παραγωγής η χρονιά θα πήγαινε πολύ καλά στη συγκομιδή, «χτύπησε» η βροχή και το χαλάζι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Μειώθηκε η παραγωγή και υποβαθμίστηκε και η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Σήμερα, οι προσδοκίες για το σκληρό σιτάρι είναι αυξημένες. Σύμφωνα με τους αγρότες η τιμή του μπορεί να φτάσει και στα 27 λεπτά το κιλό, παρότι στην αρχή της σεζόν έμποροι επιχείρησαν να το αγοράσουν στα 22, δηλαδή στην υψηλότερη περσινή τιμή.

Στο κριθάρι υπάρχει η ιδιαιτερότητα με τις αδιάθετες ποσότητες, διότι είναι ακόμη αμφίβολο τι θα γίνει με τα συμβόλαια που υπάρχουν με τις μεγάλες ζυθοποιίες. Αν δεν απορροφηθεί η παραγωγή από τις μεγάλες ζυθοποιίες, τότε το εναπομείναν μέρος της παραγωγής θα απορροφήσουν οι έμποροι σε σαφώς χαμηλότερες τιμές. Ο κίνδυνος μετριάστηκε μετά τις ανακοινώσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ότι θα τηρήσει πιστά τα συμβόλαια (και στην ποσότητα και στην τιμή) κι αυτό αναμένεται να αποδειχθεί καίριο για τους αγρότες. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση μπίρας μειώθηκε σημαντικά, οι ζυθοποιίες φαίνονται διατεθειμένες να απορροφήσουν τη ζημιά.

Το μαλακό σιτάρι αναμένεται να έχει τιμή από 16 έως 18 λεπτά το κιλό, που θεωρείται ικανοποιητική.

Στις καλλιέργειες για βιοκαύσιμα (ελαιοκράμβη και ηλίανθος) οι αποδόσεις είναι αυξημένες και η χρονιά εξελίσσεται καλά, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι να τηρηθούν τα συμβόλαια. Η τιμή μπορεί να φτάσει στα 40 λεπτά, αλλά όλα εξαρτώνται από τα εργοστάσια και τις διεθνείς εξελίξεις. Δηλαδή κατά πόσο μπορούν να διοχετεύσουν την παραγωγή που απορροφούν. Διεθνώς η ζήτηση για βιοκαύσιμα αυτό το διάστημα, λένε οι παραγωγοί, είναι στο ναδίρ, επειδή έπεσε πολύ η τιμή όλων των καυσίμων, γέμισαν οι αποθήκες και η ζήτηση μειώθηκε. Το επόμενο διάστημα είναι το κρίσιμο.

Τα αλώνια ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ είναι και θα είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία για αρκετές μέρες ακόμη.