Skip to main content

Με Green Pass+ ο τουρισμός - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στα νησιά

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανακοίνωσε πως το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει με τη χρήση Green Pass+ και του συστήματος δειγματοληψίας.

Το άνοιγμα του τουρισμού με χρήση του Green Pass+ (πράσινου πιστοποιητικού) και του Συστήματος Δειγματοληψίας παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως είπε, προβλέπεται η ενσωμάτωση του Green Pass εντός του PLF, η συμπλήρωση φόρμας PLF 24 ώρες προ της άφιξης και συλλογή δεδομένων ταξιδιωτών, η δυνατότητα του χρήστη να ανεβάσει στο PLF το Green Pass πιστοποιητικό και η αξιοποίηση QR codes και mobile apps για την ορθότερη και ταχύτερη καταγραφή. Το πράσινο πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουνίου.

Όσον αφορά το σύστημα δειγματοληψίας, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως θα γίνεται στοχευμένος δειγματοληπτικός έλεγχος στις εισερχόμενες ροές λόγω πεπερασμένης δυναμικότητας τεστ, θα αξιοποιούνται τα δεδομένα των Green Pass/ PLF από αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης, θα γίνεται η βέλτιστη κατανομή διαθέσιμων τεστ βάσει ρίσκου: χώρα και περιοχή προέλευσης, φύλο, ηλικία, επιδημιολογικό προφίλ, ενώ θα ανατροφοδοτείται διαρκώς ο αλγόριθμος για τη διαρκή προσαρμογή στα νέα δεδομένα και για ακριβέστερες προβλέψεις.

Εσωτερικές μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως θα γίνονται με τη χρήση του Green Pass, ήδη από την προσεχή Παρασκευή, και συγκεκριμένα:

- Με πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
- Με PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών ή Self-test 24 ωρών
- Με βεβαίωση Νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Υποχρεωτικός θα είναι ο έλεγχος από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ειδικότερα:

-Υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω

-Δήλωση του self-test στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr

-Το PLF θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τους εισερχόμενους στη χώρα τουρίστες

Ο πολίτης, δηλαδή, που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση) είτε τεστ pcr 72 ωρών είτε rapid test ή self-test 24 ωρών είτε αποδεικτικό νόσησης. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού test στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο.