Skip to main content

Μια συμφωνία με όφελος 2 δισ. ευρώ και μεγάλη πολιτική προίκα

Αισιοδοξία στο Μαξίμου ότι κλειδώνει η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της ελληνικής οικονομίας από το 2021 και μετά.

Όλα δείχνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του βασικού στρατηγικού της σχεδίου: Τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της ελληνικής οικονομίας από το 2021 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει κλειδώσει την προοπτική, εξ ου και η πρόσφατη έμμεση αναφορά που έκανε στο τελευταίο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεννόηση τόσο με το Βερολίνο όσο και με το Παρίσι έχει γίνει και μιλά κατ' αρχήν για μια ποσοστιαία μονάδα. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2020, όμως στο πρωθυπουργικό γραφείο εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξοι σχετικά με τη συγκεκριμένη προοπτική.

Οι πρακτικές ωφέλειες από αυτή την εξέλιξη αναμένεται ότι θα είναι πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, από όλες τις απόψεις, τόσο τις οικονομικές όσο και τις πολιτικές, για την επόμενη μέρα της χώρας. Κατ αρχήν, η μείωση αυτή, της μιας ποσοστιαίας μονάδας, συνεπάγεται ένα άμεσο όφελος ύψους 2 δις ευρώ, το οποίο στην κυβέρνηση γνωρίζουν από τώρα τι θα το κάνουν: θα διατεθεί για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, μέσω ενός νέου κύματος μέτρων που θα ανακοινωθούν στο μέσον της κυβερνητικής θητείας. Εννοείται ότι ο στόχος αυτή της πρωτοβουλίας θα είναι ο προφανής, δηλαδή η ισχυροποίηση της κυβερνητικής παράταξης στη συγκεκριμένη ομάδα, που συνήθως κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Να σημειωθεί δε ότι στο παραπάνω όφελος δεν υπολογίζεται το ποσό από τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Το οποίο θα διατεθεί - κι αυτό - για τον ίδιο σκοπό. Συνεπώς, η πολιτική προίκα για την κυβέρνηση, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.