Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο πρώτος απολογισμός για τα δύο χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ είναι θετικός.

Τους 4 βασικούς λόγους που είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ανέφερε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του «The Economist», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτον, οι καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην αγορά. Είμαι αισιόδοξος και για την πορεία του τουρισμού το β΄ εξάμηνο. Δεύτερον το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 προβλέπει εντός του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις, που είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ. Σε βάθος 7ετίας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν 7% στο ΑΕΠ. Τρίτον η οικονομία μας δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με τις συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών, που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία, όπως το ψηφιακό κράτος, η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο, αλλά και η διάλυση μύθων και στερεοτύπων για την Ελλάδα την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, κάτι, που πιστοποιούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Πιστεύω πως ο πρώτος απολογισμός της πρώτης διετίας είναι θετικός».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, παντού και καταβάλλουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Τα σύνορα μας φυλάσσονται ως ευρωπαϊκά και όλα αυτά συντελέστηκαν καθ όσον ο πλανήτης δεχόταν την επίθεση του κορωνοϊού»

«Σε χρόνο ρεκόρ ενισχύσαμε το ΕΣΥ εντάσσοντας στις δράσεις του και τον ιδιωτικό τομέα. Έγιναν παραπάνω από 10.000 προσλήψεις, που συνεχίζονται. Και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοπόρο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που έχει εκπλήξει ευχάριστα όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, προφανώς και έγιναν και αστοχίες στην προσπάθεια μας να καταπολεμήσουμε έναν άγνωστο εχθρό, τον κορονοϊό. Όσο εξελίσσονταν το γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης των 41 δισ. ευρώ οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό», σημείωσε.

«Κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα έφθανε στο συμπέρασμα πως η Ελληνική οικονομία άντεξε και είναι έτοιμη να ανακάμψει. Στο μέσο της θητείας της η κυβέρνηση συνεχίζει με μεγαλύτερη ορμή το πρόγραμμα της. Η ύφεση βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σημαντικά αποτελέσματα κατέγραψε η χώρα μας και στον τομέα της ανεργίας. Είναι φυσικό πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος προσεγγίζει τα προ κορονοϊού επίπεδα, τα καλύτερα της χώρας την τελευταία 20ετία. Οι τράπεζες είναι σε ανάκαμψη, καθώς εντός της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο στους οικονομολόγους, αλλά έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο πρώτος απολογισμός για τα δύο χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ είναι θετικός.

«Αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις στο μεταναστευτικό, την πανδημία και τις εθνικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ανέφερε και πρόσθεσε ότι καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και στις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία με ένα πρόγραμμα που έφτασε τα 41 δισ. ευρώ. Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους», σημείωσε .
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ