Skip to main content

Μητσοτάκης: Φασισμός η τυφλή βία και η άκρατη καταστροφή

Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δεν περιορίζει, αντίθετα θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αφορμή τις καταστροφές στον Μεγάλο Περίπατο και τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin λέγοντας ότι «κάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».

«Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο από τα Συντάγματα εδώ και 1,5 αιώνα, σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις.

Η Δημοκρατία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει, ούτε αναγνωρίζει ένα δικαίωμα σε λίγους για να το ασκούν εις βάρος των πολλών. «Εσείς κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο, χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις επί διακυβέρνησής σας» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στο δημόσιο χώρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. «Πώς αλλιώς θα βρούμε μία χρυσή τομή ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και το δικαίωμα να συνεχίζεται κανονικά η ζωή στην πόλη;» είπε.

Η κυβέρνηση αυτή τόλμησε, είπε ο πρωθυπουργός, να αντιταχθεί στη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος της συνάθροισης, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε, παρεμποδίζοντας την ταυτόχρονη άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων, όπως της ελεύθερης μετακίνησης, της εργασίας κτλ.

Ορισμένοι, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, αρνούνται να αποδεχθεί ότι έχουμε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της. Χαρακτήρισε θρασύτατη την κριτική της αντιπολίτευσης για αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τόνισε πως αυτό έρχεται να ρυθμίσει μία αναγκαιότητα που ανέδειξε η πραγματικότητα. «Κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε.

Κάλεσε δε τους αυτόκλητους υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να σταματήσουν να τις καταχρώνται έναντι των άλλων. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Ευκλείδης Τσκαλώτος και ακολούθησε σύντομη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η επί της αρχής απόρριψη του νομοσχεδίου συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, γιατί όπως είπε η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φέρνει τον εφαρμοστικό νόμο, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.