Skip to main content

MSCI: Υποβιβάζει τρεις ελληνικές τράπεζες στον δείκτη Small Cap

Οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου, αφήνουν στον δείκτη MSCI Standard Greece, μόνο την Alpha Βank και ακόμη πέντε μετοχές εταιρειών.

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, που ήθελαν τρεις ελληνικές τράπεζες να χάνουν τη θέση τους στον βασικό ελληνικό δείκτη της MSCI ως αποτέλεσμα των μεγάλων απωλειών στην κεφαλαιοποίησή τους τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για τις μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank, οι οποίες στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης της MSCI, αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Standard Greece. Όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr, οι μετοχές των τριών θα ενταχθούν πλέον στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap, σε έναν υποβαβισμό ο οποίος έρχεται να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους την ώρα που παλεύουν να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων funds.  

Οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου, αφήνουν στον δείκτη MSCI Standard Greece, μόνο την Alpha Βank και ακόμη πέντε μετοχές εταιρειών: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ Jumbo, Motor Oil, Tιτάνα. Να σημειωθεί ότι από τον δείκτη MSCI Small Cap, στον οποίο εντάσσονται οι τρεις τράπεζες, διαγράφεται η Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική επενδυτική τράπεζα Societe Generale είχε προβλέψει αφαίρεση τριών συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Emerging Markets, διαμηνύοντας πως η εξέλιξη αυτή θα τις έθετε στο επίκεντρο μεγάλων ρευστοποιήσεων.