Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Να μη γίνει η ανάπλαση της ΔΕΘ νέος σταθμός Βενιζέλου του μετρό

Οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις σε τοπικό επίπεδο δεν πρέπει να οδηγήσουν σε νέο διχασμό της πόλης και σε καταστροφικές καθυστερήσεις.

Η επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, να εντάξει στην ενημέρωση του briefing της Θεσσαλονίκης και ένα μείζον τοπικό θέμα ήταν κάτι που το περιμέναμε. Η επιλογή δε του ζητήματος της εμβληματικής ανάπλασης της ΔΕΘ, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη.

Διαβάστε: Χρονοδιάγραμμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ από Οικονόμου στο briefing της Θεσσαλονίκης

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου για το πρότζεκτ ήταν πολύ αισιόδοξα. Συνοπτικά:

1.Χρονοδιάγραμμα:

-Μάιο ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική προμελέτη, από την ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

-Ιούνιο θα υποβληθεί ο φάκελος γνωστοποίησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της χρηματοδότησής του.

-Μέχρι το τέλος του 2022 θα ολοκληρωθούν μια σειρά από τις απαραίτητες μελέτες, κυκλοφοριακή, γεωτεχνική μέχρι και την οριστική μελέτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις οικοδομικές άδειες και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου που προγραμματίζεται για το 2026.

2.Οικονομικά οφέλη:

-Φάση κατασκευής: η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.

-Φάση λειτουργίας: το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350 - 400 εκατομμύρια ευρώ και οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 1.500.

3.Οφέλη για την πόλη και το νέο εκθεσιακό κέντρο:

-Δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο, ένας ελκυστικός επιχειρηματικός κόμβος, αλλά ταυτόχρονα και ένας πόλος έλξης για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους τουρίστες, αφού πάνω από το 50% της έκτασης θα είναι ανοιχτοί χώροι που θα δοθούν στον κόσμο, θα αποδοθούν στη Θεσσαλονίκη.

-Βιοκλιματικό πλαίσιο: θα εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ενώ θα μειωθεί κατά 40% με 50% η κατανάλωση του νερού.

-Οι χώροι πρασίνου θα είναι πάνω από το 50%.

-Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα αποτελέσει έναν πολύτιμο αναπτυξιακό μοχλό για τη Θεσσαλονίκη και θα ενισχύσει καταλυτικά τόσο τον τοπικό, όσο και τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στην πόλη.

-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στο κέντρο μεγάλης πόλης στην Ευρώπη, αλλά και δημιουργία του πλέον σύγχρονου βιοκλιματικού εκθεσιακού κέντρου.

Αυτά είναι τα στοιχεία που μας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις ωφέλειες του νέου εκθεσιακού κέντρου.

Η άλλη όψη

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Υπάρχουν διαφωνίες, αντιρρήσεις και ενστάσεις, που παραμένουν ισχυρές στην πόλη, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει η αναγκαία διαβούλευση και σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, που οδήγησαν σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, εγκεκριμένο κι από το ΣτΕ.

Μάλιστα, ήδη η πρώτη κίνηση πολιτών, που αντιδρούν στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ έχει κάνει σειρά δημόσιων τοποθετήσεων, ήδη έχει γίνει μια κινητοποίηση για τη μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου εκτός πόλης και δυτικά και ήδη οργανώνεται μια πιο συντονισμένη αντίδραση στο όλο πρότζεκτ.

Παρά το γεγονός ότι η... μετακόμιση ακυρώθηκε και απλώς ορισμένοι επιχειρούν να τη διατηρήσουν στο δημόσιο διάλογο, παρά το γεγονός ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει περάσει τη βάσανο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσοι αντιδρούσαν συνεχίζουν να αντιδρούν και είναι εμφανές ότι δεν θα διστάσουν να μετατρέψουν κι αυτό το έργο σε πεδίο αντιπαράθεσης στην πόλη, όπως έγινε με τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα και τις γνωστές επιπτώσεις.

Δεν είναι ίδιες ως προς την ποιότητά τους οι δυο υποθέσεις. Στην περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου είχαμε ένα ζήτημα ισχυρότατου προβληματισμού σχετικά με τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν. Συνεπώς, οι γνώμες για τη διαχείρισή τους και την τελική λύση κατασκευής του σταθμού οδήγησαν σε έναν διχασμό αναμενόμενο.

Στην περίπτωση της ανάπλασης της ΔΕΘ όμως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Από τη μια έχουμε ένα εκθεσιακό κέντρο που αναπτύσσεται διαρκώς και η σημερινή του κατάσταση δεν μπορεί να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά αποτελεί τροχοπέδη σ' αυτή.

Ανάμεσα στα σχέδια περί μεταφοράς της ΔΕΘ εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης θυμίζω ότι υπήρχε και η μεταφορά της στην Αθήνα... Ευτυχώς δεν βρέθηκε κανένας υποστηρικτής εκείνης της άποψης... Παραμένουν οι θιασώτες της μεταφοράς στα δυτικά και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Κι αυτό όμως το σχέδιο έχει απορριφθεί εδώ και χρόνια και απορρίφθηκε εκ νέου από τους αρμόδιους. Αν είναι δύσκολο να το καταπιούν κάποιοι είναι άλλης ποιότητας ζήτημα, που πρέπει οι ίδιοι να το διαχειριστούν.

Και τέλος υπάρχουν και οι ενστάσεις στο προωθούμενο σχέδιο, το οποίο όμως προχωράει κανονικά και αν είναι δυνατό κάτι να τροποποιηθεί, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιες από τις αντιρρήσεις που είναι βάσιμες, τότε φαντάζομαι δεν είναι άκαμπτοι οι αρμόδιοι...

Το ζητούμενο είναι να μη μετατραπεί και το συγκεκριμένο έργο σε πεδίο αντιπαράθεσης για την πόλη, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και η συμφωνία (σε ηγετικό επίπεδο) των μεγαλύτερων κομμάτων ως προς τον σχεδιασμό.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κριτική, ότι δεν θα πρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις κι ότι θα καταργήσουμε τον διάλογο ή το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη. Αν με νηφαλιότητα και επιχειρήματα εκφράζονται όλοι, τότε η αντιπαράθεση είναι γόνιμη και το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό για όλους και κυρίως για τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κίνδυνος όμως να έχει δικαστικές περιπέτειες το έργο είναι πάντα υπαρκτός. Το 2026 η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει νέο εκθεσιακό κέντρο στον χώρο του υφιστάμενου. Κι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια την πόλη και την ποιότητα ζωής μας, για την ίδια την Έκθεση και την αναπτυξιακή της πορεία στο μέλλον. Ας δούμε κάποια στιγμή τη μεγάλη εικόνα, το δάσος αντί του δένδρου.

Εξάλλου, όπως αντιλαμβάνεται καθένας από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη σχετική ερώτηση που του έκανα, η Πολιτεία θεωρεί ότι έκανε και κάνει αυτό που της επιβάλλουν οι αρμοδιότητές της και για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις θα έχει και η τοπική κοινωνία τις ευθύνες της. «Ευχής έργον θα ήταν να μην έχουμε προβλήματα νομικά που θα καθυστερήσουν την ανάπλαση ενός έργου, που νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα αλλάξει την όψη της Θεσσαλονίκης και θα αναβαθμίσει ευρύτερα την επιρροή και το βεληνεκές της πόλης», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. Ας ζυγίσουμε λοιπόν όλοι και τη δική μας στάση...