Skip to main content

Νέα μείωση κατά 27% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης - Πού αυξήθηκε

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 7 με 13 Ιουνίου.

Οριακές ήταν οι μειώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης (-27%) και της Ξάνθης (-19%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 7 με 13 Ιουνίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρη μείωση (-27%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου. Το ιικό φορτίο στην πόλη, συμπεραίνει ο ΕΟΔΥ, κινήθηκε γενικά σε χαμηλά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις.

Πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-66%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-47%). Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%).

Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ μείωση καταγράφηκε στο Ρέθυμνο. Οι μεταβολές αυτές όμως, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου. Στην Πάτρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.