Skip to main content

Παναγόπουλος: Η ΓΣΕΕ δεν είναι «το παλιό», αυτό είναι μέσα στο Μαξίμου

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ζήτησε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς να μειώσει το αφορολόγητο από το 2019

Mπαράζ σκληρής κριτικής κατά της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών, εξαπέλυσε η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, από τη Θεσσαλονίκη, απογυμνώνοντας το φιλεργατικό, φιλολαϊκό αφήγημα που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από την 83η ΔΕΘ.

«Το ξεπέζεμα από την εξουσία στις δημοκρατίες είναι σίγουρο και όταν ξεπεζέψει ο κ. Τσίπρας, οι πεζοί που θα τον συναντάνε στο δρόμο, όχι μόνο δεν θα τον χαιρετάνε, αλλά θα του γυρνάνε και την πλάτη», είπε σε πολύ δηκτικό ύφος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, καυτηριάζοντας τη στάση του πρωθυπουργού, που «καθύβρισε τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΕ που την εντάσσει "στο παλιό", όταν από την άλλη μεριά έχει βάλει το παλιό στη κυβέρνηση», είπε, αναφέροντας ονομαστικά τα παλιά στελέχη και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αλλά και την κυβερνητική πλέον κ. Παπακώστα.

«Δεν είμαστε πρόβατα και δεν μασάμε σανό», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος λέγοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα σημαίνει το παραμικρό για τους εργαζόμενους, αν μειωθεί από το 2019 το αφορολόγητο, μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί. Όχι μόνο η πιθανή αύξηση θα εξανεμιστεί, αλλά το καθαρό εισόδημα θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

«Ο κατώτατος των 751 ευρώ είχε υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους πριν δέκα χρόνια και είχε κουρευτεί με διοικητικό τρόπο, αν θέλει λοιπόν να επαναφέρει ο πρωθυπουργός τον κατώτατο στα 751 ευρώ, να το κάνει και να μη μας παραμυθιάζει με την αύξηση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Παναγόπουλος στάθηκε επανειλημμένως στον τρόπο με τον οποίο πρωθυπουργός και κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έβαλε κατά του νόμου Κατρούγκαλου για να πει ότι ακόμη πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τις μειώσεις που φέρνει καθώς καθυστερούν να εκδώσουν εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεων, που θα είναι «κουρεμένες» έως και κατά 35%.

Έναν πολύ σύντομο χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΘ και οικοδεσπότης όλων των εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εστιάζοντας στην απόσταση που έχει πάρει ο πρωθυπουργός από το εργατικό κίνημα. «Πρέπει η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός να συναντήσει τη ΓΣΕΕ. Είναι ανάγκη να επιδιωχθεί συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και στο δυνατό μεγαλύτερο βαθμό, στο πολιτικό σύστημα», είπε.

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της οικονομικής επιστήμης

Λάβρος κατά της συνταγής που ακολουθήθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθ. Γιώργος Αργείτης, λέγοντας ότι «ολοκληρώθηκε το πιο εντυπωσιακά αποτυχημένο πείραμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Όπως είπε, «κάναμε εκατοντάδες μεταρρυθμίσεων όμως όπως διαπιστώνουν με εκθέσεις τους φορείς και μεταξύ αυτών ΔΝΤ, ΤτΕ και Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι διαρθρωτικές αδυναμίες της εθνικής οικονομίας παραμένουν.

» Με τα μνημόνια μπορεί να αντιμετωπίστηκαν τα δίδυμα ελλείμματα - το κρατικό και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - και, να μειώθηκε το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά έχουμε μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις παραπάνω πολιτικές. Εχουμε υψηλό δημόσιο χρέος, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υψηλή ανεργία, φτώχεια, μεγάλο επενδυτικό κενό, μετανάστευση παραγωγικών ατόμων στο εξωτερικό».

Ο κ. Αργείτης αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εξάμηνο του 2018, που δείχνουν καθαρά ότι το μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι «ότι η χώρα δεν παράγει». Στο β΄ τρίμηνο του 2018 οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και υπηρεσιών κατά 6,5%, όταν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8% στο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με ένα επενδυτικό μέγα σοκ μόνο που οι επενδύσεις δεν έρχονται, εκείνες που ο κ Τσακαλώτος προέβλεπε ότι θα ήταν τόσο υψηλές το 2018, που δεν θα μπορούσε η χώρα να απορροφήσει», επισήμανε.

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι η οικονομία θα πρέπει να βοηθηθεί με προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης και αύξηση του κατώτατου μισθούν που θα έχει θετική επίπτωση στο ΑΕΠ, αν δεν μειωθεί το αφορολόγητο. Ωστόσο ο κ. Αργείτης εξέφρασε αμφιβολίες για τις αυξήσεις στους μισθούς καθώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις συνδέουν τους μισθούς με την παραγωγικότητα και αυτή, στην Ελλάδα, είναι αρνητική.