Skip to main content

Στοιχεία σοκ: Πανδημία κακοποίησης παιδιών, +1000% η ενδοοικογενειακή βία κατά γυναικών

Αύξηση κατά 81,69% στις κλήσεις για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται και 41,29% στις αναφορές για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών στις κλήσεις που δέχτηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Γραμμή SOS 1056 στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και αφορούν είτε κακοποίηση ανηλίκων, με οποιαδήποτε μορφή, είτε γυναικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 81,69% στις κλήσεις για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται και 41,29% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση 248,89% για παιδιά που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό και 1000% σε γυναίκες που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το παρήγορο -αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο- είναι ότι, παρά τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών των παιδιών που κακοποιούνται, οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Τα διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά Κέντρα της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, που βρίσκονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Καβάλα και στο Ηράκλειο Κρήτης, δέχθηκαν 38.864 κλήσεις που αφορούσαν εξιδεικευμένα θέματα για παιδιά.

Οι 15.421 κλήσεις αφορούσαν παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, επαιτείας, και διακίνησης (trafficking), ενώ 3.227 ήταν οι κλήσεις για αιτήματα φιλοξενίας παιδιών.

  • 144% στις παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική τη διαχείριση της πανδημίας.
  • 27,78% στις παρεμβάσεις πρόληψης σε γονείς/κηδεμόνες με θεματική τη σεξουαλική κακοποίηση
  • 41,29% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056 για παιδιά σε κίνδυνο. Ωστόσο, τα ποσοστά αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά
  • 41,38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056 για εφήβους
  • 1.000% στις κλήσεις από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
  • 64% στον αριθμό των παιδιών από 0 έως 6 ετών για τα οποία πραγματοποιήθηκε επιτόπια παρέμβαση.
  • 81,69% για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται
  • 248,89% για παιδιών που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό
  • 25,53% στις επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο
  • 53,04% σε διαταραχές (αναπτυξιακές, προσωπικότητας, πρόσληψης τροφής κ.λπ.)

Η Ευρυδίκη Παπαχρήστου, ψυχολόγος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αναφέρει στη Voria.gr ότι «το κομμάτι της πανδημίας επηρέασε πάρα πολύ τις μορφές των σχέσεων σε κάθε επίπεδο, τις οικογενειακές, τις συζυγικές, οπότε είδαμε μια κατάσταση πιο κοντά και να βγαίνουν στην επιφάνεια κάποια θέματα τα οποία τα είχαμε βάλει λίγο στην άκρη λόγω της καθημερινότητας. Επίσης η πανδημία έφερε και πολλές αλλαγές σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Για παράδειγμα πολλοί γονείς άλλαξαν εργασία, άλλοι έμειναν χωρίς δουλειά, όλες αυτές οι αλλαγές και κυρίως οι οικονομικές είχαν αντίκρισμα και στα παιδιά».

Σημειώνει ότι οι παραπάνω λόγοι έπαιξαν ρόλο στην αύξηση της ενδοοικογειακής βίας κάτι που φάνηκε, όπως λέει, και από τις γυναικοκτονίες. «Να φανταστείτε ότι εμείς σαν Χαμόγελο του Παιδιού βοηθήσαμε 55 μητέρες με τα παιδιά τους που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού» επισημαίνει.

Η κ. Παπαχρήστου επισημαίνει ότι το κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης έχει μείνει σε χαμηλά επίπεδα, σχεδόν σε αυτά που ίσχυαν και πριν τον κορωνοϊό. Εδώ βέβαια όπως σημειώνει υπάρχει ένας αστερίσκος κατά πόσο αυτά τα περιστατικά αναφέρονται: «Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν υπάρχει αύξηση στη σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον ως προς τον βαθμό που αναφέρονται».

Αναφορικά με το προφίλ των ανθρώπων που προβαίνουν σε κάποια μορφής κακοποίησης αναφέρει ότι υπάρχει μια μεγάλη γκάμα που περιλαμβάνει όλα τα είδη των θυτών. «Υπάρχουν για παράδειγμα οικογένειες που είναι μιας α’ κοινωνικοοινομικής κατάστασης, αλλά και χαμηλότερης, δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ προφίλ».

Η ψυχολόγος υπογραμμίζει ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν εστιάζει στους θύτες αλλά στα θύματα και την άμεση ανάγκη που έχουν να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον ή τουλάχιστον να ενημερωθούν για τις επιλογές που έχουν.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια κακοποιητική συμπεριφορά στον ψυχισμό των παιδιών επισημαίνει: «Είναι αρκετά μεγάλη, ειδικά όταν προέρχονται από τους γονείς που είναι και τα πρόσωπα αναφοράς των παιδιών. Όλες οι σχέσεις που χτίζουν με τους άλλους ανθρώπους κατά τα χρόνια της εξέλιξής τους έχουν επιδράσεις από την πρώτη σχέση που έχουν με τους γονείς τους».

Η επετειακή εκδήλωση για τα 25 χρόνια

Τα στοιχεία αλλά και η έρευνα της Focus Bari, αναφορικά με την απήχηση του Οργανισμού στην ελληνική κοινωνία, παρουσιάστηκαν την Τρίτη 9/11, στην επετειακή εκδήλωση για τα 25 χρόνια ζωής του «Χαμόγελου του Παιδιού» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Συγκινημένος ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε ότι όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία του μικρού του γιου, του Ανδρέα, λίγο πριν φύγει, να έχουν όλα τα παιδιά ένα χαμόγελο. «Είμαι περήφανος που είμαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τον Ανδρέα και το έργο του… Το δικό σου δημιούργημα, Ανδρέα μου, είναι εδώ» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

Από τα πιο σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ότι το 95% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει ουσιαστικό έργο στην Ελληνική Κοινωνία, το 87% ότι έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τον κόσμο, το 85% ότι είναι ένας φορέας που δουλεύει σωστά, το 79% ότι δραστηριοποιείται σε ανάγκες που δεν καλύπτουν άλλοι φορείς, το 75% ότι είναι ο πιο αξιόπιστος κυβερνητικός φορές και το 67% ότι δεν κρύβει συμφέροντα.