Skip to main content

Πανελλήνιες: Απόσταση και απόσπαση είναι τα μυστικά της επιτυχίας

Το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι, είναι να κλείσουν τα βιβλία, να βγουν μια βόλτα, μα μιλήσουν για διακοπές...

Γράφει η Εύχαρις Παναγοπούλου*

Tις τελευταίες μέρες ολοένα αυξάνουν όπως κάθε χρόνο οι απορίες για το πώς θα πρέπει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτήν την περίοδο τα ζωής τους. Συμβουλές για το άγχος των πανελληνίων. Συμβουλές... Για ποιον όμως; Eδώ και πολλές δεκαετίες, οι Πανελλήνιες, έχουν πάψει να αποτελούν ατομική υπόθεση. Είναι οικογενειακή υπόθεση, πολιτισμικό γεγονός, αφορμή συσπείρωσης μιας γειτονιάς, μιας παρέας, μιας κοινότητας. Αυτή η διάσταση των Πανελληνίων εξετάσεων από μόνη της έχει ένα μεγάλο ψυχολογικό φορτίο για τον κάθε υποψήφιο. Γιατί ενέχει προσδοκίες. Κρύβει απαιτήσεις. Έτσι είναι αδύνατο να μιλάμε για ατομικές συμβουλές για ένα γεγονός συνολικό.

Σαν λαός και σαν κουλτούρα, με τα ψυχολογικά όρια δεν τα έχουμε ιδιαίτερα καλά. Σαν οικογένειες είμαστε συχνά ανοριακές. Είναι ενδιαφέρον. Γιατί πολλά ζευγάρια χθες, Σάββατο, δεν βγήκαν έξω γιατί «το παιδί δίνει την Δευτέρα». Ένας έφηβος, σχεδόν ενήλικας, που ως τώρα έχει ρυθμίσει το χρόνο, και τις υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά, δεν θα τα πάει καλά επειδή οι γονείς του θα βγουν μια βόλτα πριν από τις εξετάσεις.

Μια βασική όμως συμβουλή, για λίγο πριν, ή για τη διάρκεια των εξετάσεων, είναι η απόσταση και η απόσπαση. Ξέρουμε από μελέτες, ότι η μνήμη αδυνατεί σε συνθήκες άγχους, ενώ αντίθετα δυναμώνει όταν αλλάζουμε οπτική, ή όταν αποσπούμε την προσοχή μας. Έτσι το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι, είναι να κλείσουν τα βιβλία, να βγουν μια βόλτα, μα μιλήσουν για τις διακοπές. Το συνεχές διάβασμα τώρα και τις επόμενες εβδομάδες θρέφει το άγχος μας, και δεν βοηθάει την μνήμη, ούτε την κρίση μας.

*Η Εύχαρις Παναγοπούλου είναι Ψυχολόγος Υγείας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.