Skip to main content

Νέα σύσταση: Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μοριακό τέστ μετά από ένα θετικό rapid

Οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Να αποφύγουν να κάνουν και μοριακό τεστ οι εμβολιασμένοι πολίτες που βγήκαν, προηγουμένως, θετικοί σε rapid test, ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Έκανε νέα σύσταση πως «δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί συνωστισμός σε ιδιωτικά κέντρα για τη διενέργεια PRC τεστ.

Αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Επίσης σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνη τόνισε πως «η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό».

«Η χρήση του PCR είναι σημαντική. Και μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν», εξήγησε.

Τέλος, η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας σε ερώτηση για τα κόστη των PCR τεστ, είπε πως το κόστος στη χώρα μας σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο είναι πολύ χαμηλότερο.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι τα rapid test εμφανίζουν εξαιρετική αξιοπιστία και πως δεν έχει βρεθεί «έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στην Όμικρον».

Επίσης ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».
.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε επίσης ότι το στέλεχος της Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Όμως λόγω της μεταδοτικότητάς του, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι αναλογικά λιγότεροι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. «Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έφτασαν 60% περισσότερες διαγνώσεις έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή. Στις ΜΕΘ μέχρι χθες μειώθηκαν κατά 4%, ο αριθμός νέων εισαγωγών έδειξε επιδείνωση της τάξεως του 6%», ανέφερε.