Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
x

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ 21 ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ

Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό της έφεσης, που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος.

Την παραπομπή σε δίκη 21 συνολικά κατηγορούμενων για τη φονική φωτιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους, για πλημμεληματικές κατηγορίες, αποφάσισε με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό της έφεσης, που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος για την τραγωδία στο Μάτι, βούλευμα το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και απέρριψε την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε, κατά τον επίμαχο χρόνο, στελέχη της Πυροσβεστικής, στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι 21 συνολικά κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων

Στον κατάλογο των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα δικαστεί και για την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Επιπλέον, στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται και στελέχη της αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, στους οποίους αποδίδονται λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας κ. Μεϊδάνης, είχε διαφωνήσει με το σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που είχε διατάξει περαιτέρω ανάκριση για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με αναβαθμισμένη κατηγορία, θεωρώντας ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα γι’ αυτό, αλλά και ως προς την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων από τον χώρο της αστυνομίας αλλά και αντιδημάρχους, εκφράζοντας τη θέση ότι για τους 6 κατηγορούμενους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να δικαστούν.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να μην παραπεμφθούν σε δίκη, τρεις αστυνομικοί, κρίνοντας επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ