Skip to main content

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις αιθουσες με 197 ταινίες

Επιστρέφει σπίτι του, στην αίθουσα, το 62ο ΦΚΘ από 4- 14 Νοεμβρίου με 197 ταινίες - Η φετινή γιορτή θα διεξαχθεί στους φυσικούς χώρους αλλά και online

Πίσω στις αίθουσες και στην αγαπημένη του πόλη έρχεται πάλι εφέτος από 4 έως και 14 Νοεμβρίου το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του. Η φετινή γιορτή του κινηματογράφου θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία αλλά και online.

Οι ιστορικές αίθουσες που φιλοξενούν το Φεστιβάλ έχουν προετοιμαστεί πλήρως και με 100% πληρότητα όπως προβλέπεται και από τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους θεατές που πέρασαν έναν χρόνο μακριά τους.

Οι αίθουσες προβολής είναι στο Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, στο Λιμάνι με τη Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.



Παράλληλα, οι λάτρεις του κινηματογράφου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας του φεστιβάλ. Συνολικά το φεστιβάλ θα υποδεχτεί 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.

Την αυλαία του εφετινού φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία «Το γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν στις 4 Νοεμβρίου ενώ η ταινία «Παρίσι, 13 Διαμέρισμα» του Ζακ Οντριάρ θα κλείσει τη φετινή διοργάνωση στις 14 Νοεμβρίου.

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες

Η συνέντευξη Τύπου του 62ου Φεστιβάλ έγινε όπως και κάθε χρόνο παράλληλα με την Αθήνα.

Η γενική διευθύντρια του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό καλωσόρισε την επιστροφή του στους φυσικούς χώρους. «Ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη να γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια μετά από έναν χρόνο αποχής», σημείωσε η ίδια ενώ τόνισε πως εφέτος θα τρέχουν για πρώτη φορά τρία διαγωνιστικά τμήματα και περισσότερα βραβεία.

«Με το "Διεθνές Διαγωνιστικό"  (με ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο), το "Γνωρίστε τους γείτονες" (με πρώτες ή δεύτερες ταινίες από την ευρύτερη γειτονιά μας) καθώς και με το "Film Forward" (με ταινίες πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών) θα είναι κοντά μας το 62ο Φεστιβάλ και ανυπομονούμε για αυτό», σημείωσε η γενική διευθύντρια του φεστιβάλ.

Επίσης, στο διεθνές πρόγραμμα βρίσκουμε τα τμήματα: Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ανοιχτοί Ορίζοντες - Another Take, Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές Προβολές, Εκτός Συναγωνισμού και Round Midnight.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει, επίσης, το τμήμα podcast που περιλαμβάνει το διαγωνιστικό και το εκτός συναγωνισμού τμήμα podcast.

Συγκεκριμένα, 16 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του.

Τα πόστερ του 62ου φεστιβάλ υπογράφει ο Έλληνας Ζωγράφος και multimedia καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κακανιάς.

Παράλληλα, η κ. Ζαλαντό ανέφερε πως εννιά κορυφαίοι μοντέρ θα βρίσκονται στην πόλη και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους μέσω masterclasses και workshops σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για το μοντάζ με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης τόνισε πως στο εφετινό φεστιβάλ θα τιμήσει ιδιαίτερα μίας πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία, της Μπίνκα Ζελιάσκοβα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις δυναμικές δράσεις του Agora Talks που θα διεξαχθεί διά ζώσης στη Θεσσαλονίκη με ambassador τον Φώτη Σεργουλόπουλο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ξεκαθάρισε πως το φεστιβάλ συνεχίζει τη στήριξή του σε νέους παραγωγούς με χρηματοδότηση ύψους 3.000 ευρώ σε δημιουργούς που λαμβάνουν μέρος σε διεθνή και ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Τα εισιτήρια θα εκδίδονται διαδικτυκά είτε στα ταμεία μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ενώ στους χώρους θα μπαίνουν άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ γνωστοποίησε πως οι εργασίες στην Αποθήκη Γ' του λιμανιού προζωρούν και ήση η μελέτη βρίσκεται στο μέσο της. «Πιστεύουμε πως σύντομα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για αναδόχους και ευελπιστούμε πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», σημείωσε η ίδια κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της συστημικής μελέτης που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Η ίδια ανέφερε πως λίγο νωρίτερα προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο σύστημα θέρμανσης και ψύξης στο Ολύμπιον, και συγκεκριμένα το 2022 καθώς ήδη έχει βρεθεί ο ανάδοχος.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του εφετινού φεστιβάλ ο υπεύθυνος των Οικονομικών Υπηρεσιών τόνισε πως αυτός ανέρχεται στις 800-850 χιλιάδες ευρώ ο οποίος προέρχεται τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από αρκετούς ιδιώτες χορηγούς που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με ένα ποίημα που ανέγνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ με τίτλο «Ευτυχισμένοι» που γράφτηκε λίγο μετά την καραντίνα.